Vår lata hjärna

Text: Kristina

Alla stockholmare bor i lägenhet i innerstaden. Alla på landsbygden går omkring i Helly Hansen och hatar vargar. Skoghallsbor är socialfall och de på östra sidan tjänar miljoner om året. Zigenare är tjuvaktiga och miljöpartister är osminkade och klär sig i naturfärgade pylsiga kläder. Konstnärer är flummiga och bibliotekarier är tråkiga.

Generaliseringar och förutfattade meningar är ett resultat av vår lata hjärna. Att stoppa folk i olika fack och bestämma oss i förväg hur en person är går fort och gör det ju mycket enklare för oss jämfört med att ta sig tid att byta några ord och bilda sig en uppfattning utifrån svar och beteende. Om vi inte hade möjlighet att generalisera skulle vi drunkna av all information vi hade tvingats bearbeta. Plus att det handlar om överlevnad. Att tidigt avgöra om en person är ett hot eller inte kan ju vara skillnaden mellan liv eller död.

Så vilka förutfattade meningar bär du på? Kan det vara så att de inte stämmer med verkligheten? Nästa gång du möter någon du placerat i ett fack, ge den en chans. Kanske kommer du bli överraskad. Om inte personen ser ut att vilja mörda dig. Då kan du fortsätta tro det och backa försiktigt ut ur situationen. 

God jul och gott nytt år!
//Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.