Värmlands bästa biograf finns på Skoghall

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN  

Biografen som Skoghalls Folkets Hus driver har den senaste tiden fått en omfattande uppgradering. Projektet har pågått under en längre tid och i olika steg. Men nu har biografen tagit ytterligare ett rejält kliv framåt i moderniseringen.

Först fixades kiosken till och de investerade i ett digitalt biljettsystem, vilket förenklade hela köpflödet när man ska köpa sin biljett. Nu går det att köpa direkt på webbplatsen eller boka och betala i kassan om man hellre vill det. 

Ljudet i salongen har även det uppgraderats till en högre standard, från 5.1 till 7.1. Nu kommer ljudet från sju punkter inne i salongen vilket ger ett mer exakt surroundljud. I samma veva uppgraderades salongen med nya och fler högtalare för ett fylligare ljud. 

   Just Dolby 7.1-standarden är det inte många salonger i Värmland som har än, det är en högre standard än vad man normalt sett finner i de flesta biografer.

Under juni höjdes även bildstandarden till den senaste tekniken med en ny 4K-projektor. Den nya projektorn levererar en skarpare bild med mer detaljer och bättre djup då den har fyra gånger så hög upplösning än den tidigare.

Även projektorrummet har rustats upp och har bland annat blivit bättre ljudisolerat och behandlats för mindre ljus-
reflektioner. 

– Tillsammans med det nya ljudet kommer detta bli en film- eller operaupplevelse utöver det vanliga. Denna satsning har vi på Skoghalls Folkets Hus kunnat göra delvis tack vare bidrag från Svenska Filminstitutet och det faktum att vi har ökat såpass mycket i antalet besökare sen en tid tillbaka. Vilket vi är väldigt tacksamma för, berättar Robert Olsson, Skoghalls Folkets Hus, en av de ansvariga för projektet.

Biografen har mer eller mindre dubblat besöksantalet på några år och med det kommer nya möjligheter och utmaningar.

– Nästa utmaning blir att få till bättre stolar i salongen. Men det får vi klura på lite till, vi kan ju tyvärr inte göra allt på en gång, berättar Robert.

Skoghalls Folkets Hus räknar med att kunna öppna biografen igen för filmvisning efter sommaren. 

– Vi hoppas restriktionerna ser lite annorlunda ut då så vi kan hälsa alla välkomna tillbaka eller hit för första gången så man kan uppleva skillnaden själv på plats, avslutar Robert.

Folkets hus-föreningen bildades 1916. Tre år senare stod det första Folkets hus klart (på platsen finns numera Hammarö Energi, Hammaröbostäder och Cleveträffen). Det nuvarande Folkets hus stod klart 1928 och hade från början entrén vänd ned mot Clevevägen. 

Efterhand har huset byggts till i omgångar: 1960 stod delen som rymmer restaurang och kontor klar, och 1978 byggdes dagens köks- och serveringsdel.

Förutom biograf med film och opera kan man ha biokalas för de minsta, hyra konferenslokaler, festlokaler till stora och små fester samt möbler. Här hittar du även Hammarö bibliotek och Restaurangen i Folket hus. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.