Värmlands lucia bor på Hammarö

Text: ANNIKA Foto: CHRISTINE

HammaröNytt fick den stora äran att träffa 2016 års värmländska lucia. En bättre representant för att bära ljusets krona får man nog leta efter.

Redan när hon kliver in genom dörren på redaktionen känner vi av den värme hon utstrålar. Det långa håret hålls ihop av en mjuk fläta och hennes ögon riktigt strålar. Det verkar som hon har ljuset inom sig. Hon heter Judith-Maria Schunnesson och är 21 år gammal.

Det här är flickan från Stockholm som landade i den värmländska myllan här på ön som fyraåring. Båda hennes föräldrar har påbrå från länet och längtade tillbaka. Det var också här hon började göra sin sångstämma hörd. Hon var gärna ute i trädgården hemma på Rud och sjöng, det lät så vackert att grannarna stannade upp och lyssnade på denna skönsjungande tös.

Musiken har fått ta en stor del av Judith-Marias liv. På Hammarö kulturskola har hon lärt sig spela klassisk piano och tagit sånglektioner. Sången blev så viktig att hon flyttade över till Norrstrands musikklasser när hon började i fjärde klass och sedan har sångutbildningen bara fortsatt. Idag är hon student vid Musikhögskolan Ingesund. Tanken var att hon skulle läsa till musiklärare men just nu pausar hon den utbildningen och läser andra kurser på skolan istället.

– Jag vill satsa på sången fullt ut och se hur långt det bär. Min tanke är att söka vidare till Operahögskolan, säger Judith-Maria.

Att just Judith-Maria blev 2016 års värmländska ljusdrottning kunde ha gått om intet. Anmäl-an skickades in fem minuter innan anmälningstiden gick ut.

– Ja, det var i sista minuten.Egentligen var det min moster Karin som ville anmäla mig men hon bad mig om hjälp då datorer inte riktigt är hennes grej, säger Judith-Maria och ler.

Resten kan man väl säga är historia. Judith-Maria vann omröstningen och blev krönt under Mariebergsskogens julmarknad. Med en fullsatt domkyrka gjorde hon den 12:e december sitt första framträdande som Värmlands egen lucia där körerna CMB och Söt Likör från Karlstads Universitet stod för sången. Därefter blev det hektiska dagar där Judith-Maria och hennes följe lussade på ett flertal ställen runt om i Karlstad. Som mest var det åtta uppträdanden på en och samma dag.

– Vi fick bland annat lussa på Bergvik där vi tågade genom hela inomhuscentrumet, berättar Judith-Maria vidare.

På frågan om hur hon nu i efterhand känner när hon blickar tillbaka på december svarar hon:

– Det har varit en fantastisk upplevelse att få ha varit med om det här. Vi har dessutom fått in en hel del pengar under våra framträdanden vilka går oavkortat till Barncancerfonden.

_DSC6173

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.