Varning för vishing

Text: LENNART HYNYNEN Foto: CHRISTINE

Så har vi lämnat den gråa novembermånad-en bakom oss och kliver in i julmånaden december. Lite krispigt har det blivit ute och har vi tur så får vi mycket snö till jul.

När vi blickar bakåt på månaden som gått kan vi konstatera att det än en gång har varit lugnt här på Hammarö. Några dieselstölder har förekommit, främst då ur arbetsmaskiner. Det har också förekommit kopparstölder från några bygg-arbetsplatser. En privatperson slog larm när hen såg en person gå omkring med ficklampa på en byggarbetsplats på Vidön. Väl på plats fann polisen en övergiven bil med ett stulet släp lastad med ett ton koppar. Personen ifråga hade dock försvunnit från platsen. Efter den här upptäckten har kopparstölderna i kommunen gått ner. En bidragande anledning till detta kan vara att kommunen satte in väktare nattetid vid arbetet med nya knutpunkten. 

   Fem trafikbrott har skett, BMW-ligan har försvunnit från området, båtstölderna ligger just nu på noll och det har inte varit några mer skott mot Mörmoskolan. Det ser med andra ord rätt bra ut just nu.

  Något som däremot inte ser bra ut är de Vishing-bedrägerier som härjar i hela landet. Vishing innebär att en person blir uppringd per telefon av någon som utger sig ringa från ett företag, bank, en myndighet eller till och med från Polisen. Den uppringda personen blir vilseledd till att lämna ut sina koder till sin e-legitimation, bankdosa eller mobila bank-ID alternativt till att själv logga in på sin bankdosa eller mobila bank-ID. När den uppringde gör detta släpper hen in bedragaren i sin internetbank och därefter
kan bedragaren tömma kontona.

De här bedragarna vänder sig till 70 % mot den äldre befolkningen. Många som blir upp-ringda är 70 år eller äldre, men även yngre drabbas. Den här typen av bedrägerier startade hösten 2017 i Malmöområdet och har nu spridit sig till övriga landet. Hitintills har det kommit in över 4 000 anmälningar till polisen av drabbade personer och det har försvunnit 191 miljoner från deras konton till dags dato. De människor som ringer upp är väldigt manipulativa och vet precis vad de ska säga för att skapa trygghet och förtroende. Men gå inte på det. Nu måste jag lyfta ett varnande finger och ge er råd hur ni ska göra för att inte hamna i dessa bedragares händer.

Lämna ALDRIG, ALDRIG ut dina kortuppgifter eller koder till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Logga ALDRIG, ALDRIG in på din bankdosa eller bank-ID på uppmaning från någon som kontaktar dig – oavsett vad den som ringer påstår! INGEN banktjänsteman eller myndighetsperson som kontaktar dig behöver få din legitimering genom bankdosa eller bank-ID.

Om någon du inte känner ringer till dig och påstår sig ringa från bank, ett företag eller en myndighet be då att få ringa upp personen. Lägg på luren och ring upp på ett annat nummer som du själv har tagit reda på – INTE på ett nummer som uppringaren har sagt eller
det nummer som visas i telefonens display.

Om du drabbats av den här typen av bedrägeri – eller försök till den här typen av bedrägeri – gör polisanmälan! Och ta stöd från människor i din närhet.

Vi inom polisen arbetar hårt för att komma tillrätta med de här problemen, både nationellt som internationellt. Innan vi fått bukt på detta så kan vi inte
göra annat än informera om hur man förhindrar att bli bedragen på sina besparingar. Och ni som har äldre släktingar och bekanta, informera dem om detta.

Nu går det snabbt mot julen. Tänk alla tindrande ljus, gottebordet och den goda maten. Jag nöjer med mig det och hoppas på mycket snö så skidorna kan tas på.

Jag önskar er alla en God Jul och ett gott slut på det här året. 

Be careful out there!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.