Vetgirig dansant sångare nu i topp

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Per Aspengren ersatte Siw Gidlöf som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Hammarö kommun den första januari. Men vem är han egentligen?

Per slinker in på redaktionen en gråmulen måndags-förmiddag. Det har inte varit lätt att hitta en tid som passar, han är en upptagen man som tagit sig tid för oss. Detta bekräftas när vi börjar reda ut vem han egentligen är och vad han gör.

Att han är uppvuxen i Lesjöfors kan man inte undgå, Pers dialekt avslöjar honom hyfsat omgående. Efter en utbildning till undersköterska började han jobba inom långvården i Filipstad, men det dröjde inte länge  innan han började pendla till Karlstad för att studera till ambulanssjukvårdare 1986. När han sedan fick jobb på akuten på Centralsjukhuset gick flyttlasset till Karlstad.

Efter ett år fick han en tjänst på Ambulansen där han blev kvar ända till 2003, då socio-nomprogrammet i Örebro stod på tur. Detta ledde till en halv-tidstjänst som socialsekreterare på Hammarö kommun. Det var alltså först 2006 som Per började arbeta här på ön, men redan 1996 flyttade han hit med sina barn och dåvarande fru.

Han överöser oss med år, månader och utbildningar, och vi har lite svårt att hänga med i svängarna. Det visar sig att Per även läst en psykoterapiutbildning och har hela 80 poäng historia.
– Jag är mycket vetgirig och tycker det är spännande med historier och möten, förklarar Per.

Men tillbaka till tidslinjen; 2007 började Per arbeta halvtid på Samtalsakuten, vilket han varvade med sin halvtidstjänst som socialsekreterare här på Hammarö. Ett halvår förflöt, när en tjänst som kurator på Centralsjukhuset dök upp. Ett år på intensivvårdsavdelningen och ett år på urologen som kurator blev det innan Per än en gång bytte arbetsgivare. Denna gång som samtalsterapeut på Krismottagningen för män, en del av Samtalsakuten.

Samtidigt hade det politiska intresset grott. Att vara uppväxt i ett hem där det diskuterades en hel del politiska frågor, och där både farfar och andra släktingar arbetat fackligt, har satt sina spår. Per gick med i Socialdemokraternas parti och blev regionombud ungefär i samma veva som han började på Krismottagningen för män. Och Per blev Arbetarkommunens ordförande på Hammarö 2012. Det tog inte lång tid innan han fick gå ner till halvtid för att hinna med det fackliga arbetet, och 2014 blev det fackligt arbete på heltid.

Styrelseordförande i HammaröBostäder, vice ordförande i bildningsnämnden och ersättare i styrelsen för Vindpark Vänern är också inskrivet i hans CV.

Jag tvekar att fråga, för det känns som han har ganska mycket på sitt bord, men jag är ändå nyfiken. Har herr Aspengren några hobbys?

– Jag sjunger i kör och har gjort det sedan 1999 då jag var med i CMB, manskör på Karlstad Universitetet. Vi sjöng på invigningen av Löfbergs Lila Arena till exempel. Nu för tiden sjunger jag i kören Manhem med körledaren Erik Rynefors, berättar Per.

– Och för att utmana mina fördomar och förstå vad det är som är så kul med dans som alla säger, så har jag börjat gå danskurser. Både i bugg och fox. När jag sjunger och dansar måste jag vara fullt fokuserad, annars går det ju helt åt skogen. Det har blivit ett sätt för mig att koppla bort allt annat, säger Per och ler i mjugg.

Per passar också på att bjuda in oss till den årliga vårkonsterten i Sundstaaulan (Karlstad) där de kommer hålla två konserter under en dag. Och till skönsång på Valborg, både på museitrappan samt i Mariebergsskogen.
Förutom sång och dans av-slöjar Per att han älskar att vara i skogen och plocka svamp och bär. Och att vara på sjön, förstås. Per påstår att han inte gör bort sig helt i köket heller, detta har vi dock inga säkra källor på.

Siktet är nu inställt på att vinna valet. Innan dess vill Per jobba med att göra allt lite bättre här på Hammarö.

– Vi måste se till att alla kan bo här. Alla, från ungdomarna som flyttar hemifrån till de äldre som säljer sina hus. Jag vill se många nya hyresrätter så hammaröborna inte tvingas flytta till kranskommunen. Hammarö ska vara ett alternativ i livets alla skeden, säger Per och ser plötsligt ganska allvarlig ut.

– Och barnen är otroligt viktiga. Vi måste lägga resurser på barnen tidigt, fortsätter han.

När det gäller samarbetet mellan de styrande partierna har Per bara gott att säga.

– Vi har en bra dialog. Jag måste säga att jag anser att det är mycket viktigt med bra samtal över alla partier, säger han.

Efter intervjun rusar Per vidare, redo för nästa utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.