”Vi kommer vända trenden”

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

2020 ska Hammarö kommun spara 120 miljoner kronor. Neddragningar inom kommunala verksamheter om 58 miljoner och en skattehöjning om 1,50 kronor ska lösa problemen menar Bosse Henriksson, kommunstyrelsens ordförande. Men han ser trots det positivt på framtiden. 

– Ekonomin är mycket ansträngd nu, men vi kommer vända trenden och inom tio år blomstrar Hammarö igen. På sikt kommer det bli jättebra, berättar Bosse.

   Redan i budgetarbetet som inleds i höst kommer Bosse se om det går att göra en avtrappning på skatten under ett antal år. 

– Jag ser helst att skattehöjningen är nollad inför nästkommande val, hoppas Bosse.

Att genomföra en lägre höjning av skatten är inget alternativ enligt Bosse. Miljonerna måste in, och kommer mindre summa in via skatten måste kommunen skära ännu mer i verksamheterna. 

– Vi kan inte med gott samvete göra hårdare besparingar, det skulle få katastrofala följder främst för personalen. Det blir tillräckligt tufft för dem ändå det här. Arbetsmiljön är otroligt viktig, och vi måste även tänka på återrekryt-eringen. Men vi kan se till att kommunen inte investerar i sådant som inte är kärnverksamhet, som vindkraft och Sätterstrand Business Park till exempel. Kommunen ska jobba med bostäder, skolor och förskolor, äldreomsorg och service till invånarna, säger Bosse. 

I förra mandatperioden uttalade sig Bosse om att en skattehöjning aldrig skulle vara det första alternativet. Att han först ville skapa sig en helhetsuppfattning. Nu har han fått det, och skattehöjning tillsammans med besparingar om 58 miljoner 2020 är vägen han pekar ut för att vända ekonomin tillbaka på rätt köl igen. 

– Vi hade inte en helhetsbild av ekonomin tidigare. Nu när vi sitter i majoritet har vi en helt annan inblick. Och det här beslutet om skattehöjning togs gemensamt, alla partier är med på att detta måste göras, berättar Bosse Henriksson.

Det finns många anledningar till att ekonomin är så dålig. Till exempel har kommunens organisation växt för mycket och för snabbt enligt Bosse. Dåliga investeringar och dåligt underhåll av fastigheter är andra anledningar. Hela kommunens organisation ska struktureras om på ett smart sätt för att hejda den negativt skenande ekonomiska situationen. Alla nämnder utom de minsta har nu dragits ner. Och genom att privatisera LSS kan två chefer plockas bort och det skulle inte bli någon stor skillnad för brukaren.

– Det är klart att det kan kännas tråkigt för anställda som är vana att ha sin organisation och sitt arbetssätt, men jag tror inte det kommer bli så stor skillnad, säger Bosse. Vi kommer ju inte släppa fram vilken entreprenör som helst, utan det ska vara ordning och reda. Genom detta kommer vi spara ungefär två miljoner, fortsätter Bosse. 

Att Hammarö växer är också en anledning till att ekonomin ser ut som den gör. Att växa kostar, det krävs till exempel fler förskolor och skolor och fler platser inom äldreomsorgen, och det är kostsamt. Enligt Bosse har man tidigare inte bromsat ekonomin och utvecklingen inom organisationen och tagit situationen på allvar. För att hålla nere kostnaderna diskuteras nu bland annat den föreslagna rivningen och nybyggnationen av Hammarlundens högstadium. 

– Min vision är att renovera och underhålla den fastigheten så den håller 15 år istället, men jag har inte fått någon kalkyl på detta än. Vi kan ju inte lägga ner en allt för stor kostnad på renovering jämfört med om vi bygger nytt, men jag är övertygad om att driften, amorteringar och ränta kommer vara högre än att reparera under 15-årsperioden. Och då har vi en ekonomi i detta och kan vänta med den byggnationen. Den fastigheten håller säkert i trettio år till om vi är med och underhåller den, men då blir kostnaden för hög i förhållande till vad det kostar att bygga nytt, berättar Bosse.

Modulerna som kommunen hyr idag kostar mellan 40 och 45 miljoner per år. Att lösa den situationen har hög prioritet.

– Vi måste komma ur detta så fort som möjligt. Men vi har avtal om att hyra dem i tre år. De pengarna gör mycket bättre nytta i äldreomsorgen och skolan till exempel. 

Tre nya förskolor med tolv avdelningar i varje ska byggas. Just nu går diskussionerna kring om de ska byggas i ett eller två plan. 

– Det blir billigare att bygga i två plan, men det finns några som ser nackdelar. Vi diskuterar detta i skolprojekt-gruppen just nu och jag räknar med att vi fattar beslut i kommunfullmäktige i augusti, berättar Bosse.

Alla partier finns representerade i skolprojektgruppen, och Bosse tycker att de arbetar på ett bra sätt tillsammans för att lösa den komplexa frågan. 

– Vi är alla med på tåget, och denna styrgrupp är ledande och styrande i projektet. Vi bestämmer vad som ska byggas, men inte hur. Det finns det proffs på, det överlåter vi till dem. Samarbetet går bättre och bättre, och vi är överens om mycket, berättar Bosse. 

Bosse Henriksson och hans kollegor i majoriteten har satt anställningsstopp, inköpsstopp och investeringsstopp året ut. Till hösten kommer de få en rapport och vad detta gett hittills. 

– Det här har mottagits på ett mycket bra sätt av förvaltningscheferna. Jag kommer få se i höst hur mycket pengar vi sparat på det här, framför allt när det gäller anställningsstoppet, berättar Bosse. 

Att invånarantalet växer är både bra och dåligt. 

– Att bromsa inflyttningen är inget alternativ. Men alla måste kunna bo här och ha det bra, och vi ska fokusera på kommunens kärnverksamhet som är vård, skola och omsorg. Vi måste få en ekonomi i balans. Och om vi undviker riskprojekt, sanerar och jobbar tillsammans så är vi snart på banan igen, säger Bosse som ser positivt på framtiden men medger att det kommer bli kämpigt för alla. 

Som utbildad civilekonom med många juridiska poäng har Bosse arbetat hela sitt yrkesverksamma liv med ekonomi, bland annat som brottsutredare på Skattemyndigheten. Han anser sig mycket lämpad som kommunstyrelsens ordförande som ska styra arbetet med att vända den ekonomiska situationen. 

– Jag ska göra allt för att alla som bor på Hammarö ska ha det bra, oavsett om man är gammal eller ung. Vård, skola och omsorg är det vi ska fokusera på, och Hammarö kommer blomstra igen, avslutar Bosse.

Foto: Christine Holm (www.christineholm.myportfolio.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.