Vi minns…Brännerkåken

Skoghalls centrum har ändrat skepnad många gånger genom åren. Bland de senaste nydaningarna skedde i början av 1980-talet då Brännerkåken revs.

Brännerkåken låg ungefär där Postens parkering och Svensk Fastighetsförmedling idag har sitt kontor, med kortsidan mot Björkhagsgatan. Under åren hann många verksamheter rymmas i huset: Ett urval: Gribäcks Frukt, Faulérs Cykel & Sport, Axners pappershandel, Håkanssons uraffär, Dahlmans skoaffär, Svahns, Dagas Konditori & Café, Ejes möbler, Englunds pappershandel, Steens urmakeri, August Söderbergs café.

– Dagas Café gick också under namnet ”Göken”. Hon övertog verksamheten av sin bror Arvid Andersson som byggde ett nytt bageri och konditori som kallades ”Sparven”, berättar Per-Inge Rudström som lånat ut bilderna till HammaröNytt.

En ögonblicksbild som Per-Inge bidrar med är från vintern 1958 eller 1959 då Sverige spelade en match i ishockey-VM.

– Faulérs hade ställt en teveapparat i skyltfönstret och folk stod utanför och tittade in. Längre in i butiken kunde man se de som jobbade där tittade på samma match fast på en annan teve.

Dagas Café var ett populärt tillhåll för ortens ungdomar.

– Längst in fanns ett litet, litet rum med plats för bara två bord och några stolar. I hörnet stod en jukebox, minns Per-Inge.

På samma café huserade också Skoghallsprofilen Örjan Ekängen som ung.

– Jag gick på realskolan 1965-1969, det var många lunchraster man var där och köpte en bulle och en Coca-Cola. Var det skitmat i skolan gick man ihop och köpte en vetelängd och delade på, berättar Örjan som många år senare kom att skriva en sångtext om sina ungdomsår: ”En skoghallsbo är snäll och go” från 1992.

– Texten beskriver en vandring i Skoghalls centrum och många butiker och människor som fanns här då. När Daga gick bort för några år sedan blev jag ombedd att skicka låten och texten till hennes dotter.

År 1983 revs Brännerkåken. Bilderna här ser är tagna av Ingvar Svanberg som bodde i Bromanshuset som låg bredvid Brännerkåken. I det vita huset som anas i bakgrunden fanns tidigare Försäkringskassan. Samtliga hus är idag borta.

– Det är naturligtvis så att man gärna romantiserar, men Brännerkåken var en så viktig del av Skoghall, det var synd att den revs tycker jag, säger Örjan.

_DSC6771

298261_file0401_1-800x534

 

Bromanshuset-(2)

Bromanshuset-(3)

Bromanshuset

Bromanshuset-rivs

Brännerkåken-(2)

Brännerkåken-(3)

Brännerkåken

Brännerkåken-2

Brännerkåken-3

7Brännerkåken-4

Brännerkåken-5

Brännerkåken-6

Brännerkåken-1920-tal

Brännerkåken-och-barnekiperingen

Fauhlérs-cykelverkstad

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.