Vi träffar Anders Blomqvist

Anders Blomqvist står bakom två betydande trädgårdsmästerverk, varav stadsträdgården i Karlstad är den mest kända. Det andra är Villa Magnolia; postadress Hammarö.

Anders Blomqvist föddes 1930 och växte upp i centrala Karlstad med stadsträdgården som närmaste trädgård.
– Min pappa var väldigt trädgårdsintresserad. Jag blev tidigt bekant med den dåvarande stadsträdgårdsmästaren Glinge och han visade mig alla växter i trädgården och i orangeriet, berättar Anders.

Familjen Blomqvists första lägenhet låg på Hamngatan 20, där affärshuset Duvan ligger idag. Men stora delar av året spenderades vid en sommarstuga på Lövnäs. Därav kopplingen med Hammarö. Men nu går vi händelserna i förväg. Den första egna trädgården anlades vid bostaden på Marieberg dit Anders och hans mor flyttat efter att fadern gått bort 1946. Efter avslutad folkskola på Norra skolan i Karlstad (vid gamla badhuset) och det tekniska gymnasiet i Örebro påbörjades yrkeslivet på Skoghallsverken. Jobbet kom att bli kortvarigt. Från slutet av 1950-talet och fram till pensioneringen var han Karlstads Mekaniska Werkstad trogen.

Efter en tid gick flyttlasset vidare till en lägenhet på Herrhagen. 1960 skrevs så köpeavtalet till den nuvarande bostaden på Rud Ängen.
– Jag hade huset som sommarbostad i många år. Men det blev att jag vistades här mer och mer och 1967 flyttade jag hit permanent.
Anders Blomqvist lever själv.
– Jag har aldrig varit gift, man kan säga att jag var gift med firman, jag var ute och reste så mycket.

Idag hyser Villa Magnolia en av Värmlands största samlingar av magnolior. Exakt hur många sorter som finns här kan inte ens trädgårdsmästaren själv svara på. Däremot minns han väl den första han planterade, en M. stellata, och den första han såg; själva ursprunget till det livslånga intresset.
– Det var en magnolia på Fryksdalsgatan på Kvarnberget, den står förresten kvar än, berättar Anders som fascineras av magnolian på många olika sätt.
– Den har sett exakt likadan ut i 60 miljoner år. Man har bland annat hittat fossiler i brunkolen i Tyskland som det är så mycket strid om. Den är också en art med en enorm variation, både i form av storlek och färg, säger Anders som dock betonar att han har ett stort intresse i allt växtligt.

I takt med att trädgården vid Villa Magnolia utvecklades skedde raka motsatsen i stadsträdgården. I början av 1990-talet erbjöds Anders Blomqvist att väcka liv i parken.
– Jag gick i förtida pension 1988 i samband med att KMW såldes till Valmet. I avtalet stod in-skrivet att jag inte fick ta ett nytt jobb, och det passade bra eftersom jag jobbade gratis åt kommunen.

Efter fullgjort verk ledde han sedan guidade visningar av stadsträdgården under många somrar. Efter en stroke för tiotalet år sedan har andra krafter fått ta över. På hemmaplan hjälper en välutbildad och kunnig granne till.

Anders Blomqvist är också en kreativ skrivare. För några år sedan utkom en bok om KMW:s historia. Och en annan bok är på gång.
– Den handlar om produktionen under krigsåren. Bland annat tillverkade man 80 stridsvagnar, och delar och tuber till torpeder. Allt under kriget var ju mycket hysch-hysch. Den dåvarande kronprinsen var där på ett besök med sin stab. Det finns inte ord skrivet om det i medierna.

_DSC8868

_DSC8877

_DSC8887

_DSC8890

_DSC8893

_DSC8897

_DSC9067

_DSC9076

_DSC9128

_DSC9141

_DSC9153

_DSC9157 _DSC9158

_DSC9159

_DSC9169

_DSC9929

Det-Kinessiska-näsduksträdet-(Davidia-involucrata)

Det kinesiska näsduksträdet (Davidia involucrata) är enligt Anders Blomqvist kanske för närvarande det nordligaste, blommande näsduksträdet i världen. – Det tog 39 år från det att jag planterade trädet till det första gången blommade, berättar han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.