Vi träffar Anna Andersson

I vår har Anna Andersson gått klart sin utbildning inom grafisk formgivning. Men redan nu är hennes egen verksamhet i full gång – en hyllning till mamma Kajsa som gick bort alldeles för tidigt.

Redan som liten i föräldrahemmet i Orsa visade sig den kreativa ådran.

– Jag tyckte mycket om att rita och var riktigt pysslig. Och samtidigt var mamma väldigt kreativ och målade, berättar Anna när vi träffas i köket hennes och sambon Tims Lundins bostadsrätt på Lövnäs.

– Vi har varit tillsammans sedan gymnasiet. Eftersom Tim är från Hammarö har vi alltid bott här på somrarna. Och när Tim slutade att spela hockey beslutade vi oss för att flytta hit.

Intresset för färg och form växte i vuxen ålder, och blev mer konkret efter en folkhögskolekurs i färg och form för några år sedan. År 2012 kom hennes första bok ut; ”Snaskgubben” med text av Nina Ljungberg.

– Den handlade om pedofiler vilket knappast är det enklaste ämnet att beskriva. Men en positiv erfarenhet var att få jobba under press och tvinga ut sig kreativitet.

Efter det illustrerade Anna två böcker till. Hösten 2014 påbörjade hon sin utbildning till grafisk formgivare på Broby Grafiska i Sunne.

– Jag tycker om att sätta upp mål. Efter tre böcker insåg jag att det inte är det jag vill hålla på med. Min största drivkraft är att ha ett eget företag som jag kan styra själv över. De flesta av mina klasskompisar vill jobba på reklam- eller designbyrå. Jag vill utveckla mitt eget varumärke och se vad det tar vägen.

Fokus för arbetet är numera illustrationer och texttavlor som bland annat säljs på Gallerix och Feelings i Karlstad. Den senaste kollektionen ”Make up mess” kommer inom kort att följas upp av en serie bilder med bland annat skor och bilar.

-Det är ”fashion”-bilder som riktar sig mot män också.

Dessutom jobbar Anna just nu på en serie studentkort, delvis inspirerade av kurbitsmönster, kanske mest känt från dalahästarna. Samtliga verk finns också att köpa via Annas webbshop.

– Jag har sex återförsäljare idag och riktar mig främst mot dem. Men jag tar även uppdrag av privatpersoner.

Sedan barnbokstiden har Anna också utvecklat den tekniska delen av arbetet.

– Tidigare ritade jag enbart för hand. Men det är ganska begränsande eftersom det är så svårt att göra ändringar i efterhand. Nu ritar jag en grund och fortsätter sedan på datorn med program som Photoshop eller Illustrator.

Annas företag heter Little Kajsa, som är en hyllning till mamma Kajsa som gick bort i cancer när Anna var 18 år gammal.

– Jag hade så gärna velat att hon skulle få se det jag gör idag. Idag är det Tim som är mitt stora stöd i livet. Har har också mist sin mamma i cancer. Jag har planer på att göra något för att stötta cancerforskningen, ingen ska behöva gå igenom det våra mammor och vi som anhöriga har fått gå igenom.

_DSC6101 _DSC6107 _DSC6120 _DSC6124 _DSC6209 _DSC6227 _DSC6249 DSC6189AnnaAnderssonFram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.