Vi träffar… Kommunpolis Lennart

Text: Jonathan

Foto: Håkan

Vilka brott är vanligast på Hammarö och vad tycker invånarna att polisen ska göra? Lennart Hynynen är kommunpolis i Hammarö kommun och berättar om sitt arbete.

När Sveriges poliskår blev en myndighet beslutades det att varje kommun skulle ha en kommunpolis, berättar Lennart Hynynen. Mitt första uppdrag som Hammarös kommunpolis var att ta fram ett medborgarlöfte. Det innebär att vi ska fråga allmänheten vad de tycker att polisen ska lägga extra fokus på utöver det arbete vi redan gör. Arbetet med att samla in det materialet avslutades i slutet av sommaren.

Lennart Hynynen har arbetat som polis i trettiosju år och har tung erfarenhet från arbete i både storstäder och på mindre orter. Brottsligheten på Hammarö tror han inte skiljer sig speciellt mycket från andra värmländska kommuner även om några saker sticker ut.

– Alkohol- och drogrelaterad brottslighet bland ungdomar är vanligt, berättar Lennart. Sedan har vi problematiken med exempelvis skadegörelse. Hammarlundens skola har varit hårt drabbad under sommaren.

En form av brottslighet som är relativt ny är de organiserade ligor som ligger bakom många av villainbrotten. Den är dessutom svår att bekämpa.

– Ligorna försvinner lika snabbt som de dyker upp och är ofta sofistikerade, säger Lennart. Det som polisen kan informera om är att det är viktigt att vara uppmärksam på personer och fordon som inte hör hemma i kvarteret och att tipsa oss om sådana iakttagelser. Att ha en god grannsamverkan i kvarteret är väldigt bra förebyggande arbete mot den sortens brottslighet. Om man gör iakttagelser så är det enkelt att komma i kontakt med polisen.

– Kommunpolisen når man på måndagar mellan klockan tio och tolv och polisen i Karlstad kan hela tiden ta emot tips från allmänheten, berättar Lennart.

Utmaningarna som kommunpolis är många men Lennart Hynynen ser en del av sitt arbete som extra viktigt.

– Det medborgarlöfte som polisen nu tar fram tillsammans med Hammarö kommuns invånare löper på ett år. Under det året så kommer jag att vara behjälplig i kommunens brottsförebyggande arbete. Vilken sorts brott det rör sig om spelar ingen roll. Jag fungerar som en kontaktlänk från kommunen in till polishuset i Karlstad.

dsc_0009

dsc_0015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.