Vilka signaler sänder du ut?

Text:MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE HOLM

Vi har nog alla varit med om situationen där man tycker att man har varit jättetydlig om vad man vill framföra, informera eller delegera till kollegor, vänner eller familj. Men ändå gick något fel i kommunikationen och det missuppfattas. Hur kan det vara så?

Vi kommunicerar inte bara när vi pratar utan även med vårt kroppsspråk, hur du väljer att säga saker och dina energier.

Jag skulle vilja våga påstå att ditt kroppsspråk och energier är högst avgörande över hur du kommer att lyckas som chef, på anställnings-intervjun, på den första daten eller i ett möte med nya människor över lag.

Vi har nog alla varit med om fenomenet ”det var som att man kunde skära en kniv i atmosfären” när man har kommit in i ett rum.  Eller tvärtom, att man kan känna trygghet och värme.

Vad beror detta på?

Ansiktet och framförallt ögonen sägs vara själens spegel. Vilket också betyder att det syns om du mår dåligt. Samtidigt är det så att du kan se till att ha rätt känsla i kroppen och därmed skicka den känsla som du avser. Att kunna styra över sina egna energier och kroppsspråk är en gåva som många, inte minst jag, skulle vilja bemästra. Men det kan du, med rätt mental träning.

Vi har nog alla en bestämd uppfattning om hur vi tror att andra uppfattar oss, men det är DIN sanning och DIN upplevelse. Den du pratar och kommunicerar med kanske inte alls ser dig som du tror att du ser dig själv.

En del människor vill hellre ha kommunikationen nedskriven, uppläst för sig eller till och med uppritad. Kan man knäcka koden om hur andra vill och behöver ta emot information har man kommit väldigt långt.

I mitt jobb som personlig tränare och platschef krävs det att jag anpassar mig efter den eller dem jag har framför mig och att jag vet vad målet med kommunikationen är.

Jag brukar alltid säga att det finns en anledning till att du har två öron och en mun. Börja lyssna och se lite mera om vad som faktiskt sägs från den eller dem du pratar med. Vad sägs mellan raderna?

Våga ställa frågan varför. Våga säg ”hur tänker du nu?”. Våga fråga och sammanfatta det du just har uppfattat. På det sättet bekräftar du också den du har framför dig.

Allt detta låter ju ganska lätt kan man tycka. Men det är det inte alltid, för även om du gör allt by the book i hur man ska kommunicera verbalt men signalerar något helt annat kan allt bli pannkaka.

Jag säger inte att man alltid ska vara på topp, glad och sprudlande, det kan ingen vara alla dagar om året. Det jag säger är att vara som bäst när det väl gäller. Bli lite mera närvarande, medveten om hur du för dig och vilken ton du använder. Framförallt hur du väljer att möta den person du har framför dig.

I mitt yrke (och många andras också) är det viktigt att försöka att ha ett så öppet sinne som det bara går.

Att bjuda på ett extra leende eller ett ”hur mår du” istället för ett flyktigt ”är det bra” när man träffar nån kan ha en avgörande betydelse i er framtida relation.

Så med det sagt, vänd på spegeln ibland och våga att se inåt. Vem är du och hur vill du uppfattas?

Ta hand om dig!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.