Vill skapa trygga förlossningar

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Hammaröbon Anna Falkenström träffade Sofie Gustafsson på jobbet som barnmorska på
Centralsjukhuset, de blev snabbt nära vänner och planerna om att starta eget föddes. 

Anna och Sofie klickade direkt. Efter en kurs i metoden Föda utan rädsla, där båda blev instruktörer, insåg de ganska snabbt att de ville jobba med gravida par på detta sätt. 

– Vi kände på en gång att den här metoden måste ut, vi märkte väldigt stor skillnad i förlossningsrummen. Framför allt i och med att partnern blir väldigt involverad, berättar Sofie. 

Det fungerade inte att arbeta fullt ut med metoden i befintliga anställningar. Att arbeta med gravida par långt innan själva förlossningen tillät inte arbetstiderna, så med glada hejarop och stöttning av familj och vänner tog de steget och startade eget företag 2019. Anna var då mammaledig och kunde arbeta en hel del med det praktiska i uppstarten. 

Företaget erbjuder kurser i metoden Föda utan rädsla. Den grundar sig på vad som sker fysiologiskt i kroppen när man föder barn, hur man reagerar både fysiskt och känslomässigt. 

– När man blir rädd och får ont börja man hyperventilera och spänna sig, vilket inte är positivt i sammanhanget. Vi hjälper paret ur den negativa spiralen och hjälper dem in i det som sker när en kvinna är trygg, berättar Anna. Man kan faktiskt föda i trygghet även fast man först reagerar med att bli rädd på grund av smärtan, fortsätter hon.  

Metoden består av fyra olika verktyg; andning, avspänning, rösten och tankens kraft. Och detta med både kvinnan och hennes partner. Partnern är den som guidar kvinnan genom förlossningen. Och metoden passar alla, man måste inte ha en förlossningsrädsla för att gå kursen. I kursen går de igenom teorin och så får paret träna praktiskt. Övningar där Sofie och Anna guidar och ger konkreta tips. 

– Vi lägger upp det som ett värkarbete. Allt tränas under tre värkar, och tillsammans hittar paret ett samarbete som sedan ger trygghet under förlossningen. När förlossningen drar igång så vet de precis vad de ska göra, de har ju gjort det tidigare, berättar Anna.

– Och förutom själva metoden får de lära sig om förlossningens olika faser, vilken smärtlindring som finns och vad som händer rent konkret när de kommer till förlossningen, vilket gör att de är väldigt bra förberedda, berättar Sofie. 

Inledningsvis erbjöd de endast gruppkurser men i och med Corona utvecklade de även digitala kurser. 

– Vi hade inte en tanke på att starta några digitala tjänster. Men när vi gjorde det så drog det iväg helt galet, berättar Sofie. 

Förutom gruppkurser erbjuder de även privata kurser, både fysiskt och digitalt samt driver podcasten Gravid vecka för vecka med barnmorskorna Anna och Sofie. I första säsongen följde de en tjej som väntade sitt första barn. Hon ställde alla frågor man kan ha som förstföderska och de gav svaren. 

– Det var en ren slump, en tjej kontaktade oss med frågor. Hon var podproducent och ville samarbeta med oss. Nu efter ett år ungefär har den verkligen börjat öka, berättar Anna. 

Nu jobbar de med säsong två av podden där de följer en kvinna som är gravid med sitt tredje barn.

– Jag tror vi kommer fortsätta sen med fler säsonger, vi får så många frågor av gravida och det söks så mycket kunskap. Och vi kommer med vetenskapliga fakta vilket är så viktigt. Vi vill nå ut med rätt information för att de ska känna sig trygga, berättar Sofie.

På hammaronytt.se kan du se en film där de visar en övning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.