Yoga, mer än lite stretching

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE OCH KRISTINA

Yogaskolans kurser på Hammarö är populära. Vi passade på att smyga in under senioryogan i Sockenstugan och ta några bilder.

Hanna Staaff är yogalärare på heltid och driver Yogaskolan i Karlstad. Hanna möter många olika sorters människor i sitt jobb. Seniorer, barn och ungdomar, gravida, idrottare och stela män i alla åldrar. Och yoga gör skillnad för många. Framför allt ger det bättre rörlighet och kroppsuppfattning. 

– Att ha dålig rörlighet är något som hindrar många människor. Speciellt för äldre kan det bli påtagligt. Det blir svårt att böja sig ner för att plocka upp något från golvet, svårt att sätta på sig skorna och man kan få ont. Stelhet gör att man blir skör och det blir lätt att skada sig. Även finmotoriken påverkas. Det kan vara svårt att knäppa knappar, hålla på med handarbete eller öppna burkar, berättar Hanna. 

När de yogar med äldre människor så jobbar de mycket även med rörlighet i mindre leder, som händer och fötter. 

– Att hålla igång cirkulationen och smörja lederna är viktigt, det är lätt att man får ont annars, berättar Hanna. 

   Många äldre är oroliga och stressade. I yogan pratar de mycket om medvetenhet. Att vara medveten om vilka val man gör. 

– Yogan har en rik livsfilosofi i botten. Det är faktiskt hjärtat av yogan som få känner till. Yoga är en filosofi/psykologi med praktiska redskap. I grund och botten handlar yoga mycket om hur vi förhåller oss till omvärlden, hur vi ser på oss själva och hanterar motgångar och påfrestningar. Om vi har tendens att känna oss som offer, berättar Hanna. 

– Man säger inom yogan att det ofta är våra tankar som ställer till det för oss. Att det är i sinnet som vi skapar problem. Det får konsekvenser av att vi ängslas och oroar oss, vilket ofta skapar spänningar och i sin tur värk, fortsätter hon. 

– Seniorer är väldigt roliga att jobba med. De delger mycket. Och vi märker att det sociala sammanhanget är viktigt för dem, berättar Hanna. 

– Många äldre upplever att de sover sämre, det pratar de mycket om. Och om oro och ängslan. Vi jobbar då mycket med att hitta olika strategier när tankarna drar iväg. Det har ofta större betydelse än att träna kroppen. Det är det som gör det så roligt och meningsfullt. Helheten är det mest spännande, både det fysiska, och det mentala, fortsätter Hanna. 

Andningen är också en mycket viktig aspekt. Äldre andas ytligare och lättare. Att få tekniker att använda sig av gör skillnad. 

– Är andetagen längre och djupare så sjunker stresshormonet i blodet. Det kan man mäta. Längre andetag kommunicerar till musklerna att det är lugnt, att vi är trygga. Vi behöver inte
fly eller gå till attack. Musklerna blir mjukare och avspända och tankarna blir mer samlade. Det är ett superredskap att ta till. Rörelse gör skillnad också, men det är inte alltid det är läge att börja röra armarna till exempel. Bara att fokusera tankarna kan göra en lugn, berättar Hanna. 

– Yoga är för alla som har en önskan att yoga. Man behöver inte vara akrobatisk, man kan utan problem göra ett yogautövande sittande på en stol. Man behöver inte kunna komma ner på golvet eller stå på ett ben. Yoga är inte bara för akrobatiska, vältränade människor, fortsätter hon. 

På Hammarö har yogaskolan bedrivit kurser i snart åtta år nu, och kurser för seniorer i ett år. 

Länge var de på Lillängsskolan, men har nu flyttat till Sockenstugan. 

– Sockenstugan är helt fantastisk, man blir lugn bara man kliver in där, det är så fint! Det känns superkul att kunna bygga upp en återkommande verksamhet där. Folk känner varandra eller lär känna varandra. I seniorgrupperna i Karlstad har vi sett att det är jätteviktigt för dem att träffas. Det kan vara skört att ha några få nära vänner när man kommer upp i åldern. De olika sociala sammanhangen har stor betydelse. Många umgås utanför yogan, fikar, reser, går på teater och har bokklubbar. Man märker vilket stöd de är för varandra. Det är häftigt när det blir så tycker jag. Man delar inte bara en massa rörelser. Det blir reflektioner om livet och då lär man känna varandra. Det är härligt, avslutar Hanna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.