2022 års stipendiater

Text: Kristina, Foto: Hammarö kommun

Varje år delar Hammarö kommun ut stipendier till hammaröbor som gjort något utöver det vanliga. 2022 års utmärkelser delades ut under kommunfullmäktiges avslutning 19 december. 

Diplom och blommor delades ut innan stipendiaterna tillsammans med kommunfullmäktige fick njuta av en middag på restaurangen i Skoghalls folkets hus. 

Årets företagare: Camilla Brolin
Motivering: Camilla är ett föredöme vad det gäller kreativitet och innovation och som företagare att se utifrån flexibilitet hur hennes verksamheten anpassar sig till rådande läge som det har varit i hennes bransch under pandemin samtidigt nå ut till nya målgrupper och förädla produkter. När bröllopskläder blev avbokade och möten framflyttade så sydde hon upp ansiktsmasker istället.

Årets idrottsprestation: Mikaela Åhlin-Kottulinsky
Motivering: Mikaela är född och uppvuxen på Hammarö. Hon har tävlat i en rad olika internationella mästerskap och i år har hon, tillsammans med Johan Kristoffersson, vunnit två deltävlingar i den internationella terrängracingserien med el-bilar, Extreme E. 
Under 2022 blev Mikaela den första kvinnliga föraren att köra hem en raceseger i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Hon ingår i svenska bilsportslandslaget 2022.
Utöver framgångarna i ovan nämnda lopp, vann hon ytterligare två deltävlingar i årets Porsche Sprint Challenge Scandinavia. 2018 blev hon den förste kvinnan någonsin att vinna ett lopp i tävlingen STCC. Därefter har hon segrat i tre ytterligare lopp och som bäst slutat på en andraplats i tabellen, 2021. Mikaela har kört Rally på den internationella scenen senaste tio åren. 

Årets unga ledare: Malte Åkesson
Motivering: Som 20-åring är Malte inte bara aktiv golfspelare utan dessutom anställd tränare i Hammarö golfklubb med särskilt ansvar för föreningens juniorer.
Uppvuxen på Hammarö har han också sitt stora engagemang i kommunens golfförening. Han är ledare för bland annat nybörjarkurser, privatlektioner och juniorgruppen. 
Under sommaren 2022 var han också delaktig i att låta barn under “Lägersommar på Hammarö” testa golf. 

Kulturstipendium: Thea Piscator
Motivering: Thea Piscator har genuin talang för sitt instrument, violin. Hennes ambitionsnivå är mycket hög och hon eftersträvar alltid såväl teknisk som musikalisk kvalité.
Theas målmedvetenhet att utveckla sina instrumentaltekniska färdigheter, trots hennes unga ålder, har givit goda resultat.
Thea har, i stor konkurrens, fått möjlighet att delta i ett flertal prestigefyllda internationella kurser. 

Årets Ledare: Mikael Jern
Motivering: Mikael Jern är eldsjälen som lockar ett 30-tal motionärer att spela innebandy flex. En förenklad spelform av innebandy som skapar en tillgänglighet för sporten i Skoghalls innebandy. Med hans engagemang och tålamod har motionsformen växt till att Skoghalls innebandy har en av Sveriges ledande verksamheter inom “Innebandy Flex”. 
Mikael har under många år engagerat sig i Skoghalls innebandy som ledare för pojkar födda 2005, styrelseledamot och i sportgrupp ungdom. 
Då Hammarö kommun har som mål att bli “Sveriges friskaste kommun” 2030 tycker de att ledare som Mikael gör ett otroligt viktigt arbete i att fånga upp de motionärer som vill träna på andra förutsättningar än vad den traditionella föreningsidrotten oftast erbjuder. För Mikaels engagemang tilldelas han 2022 års stipendium för årets ledare.

Från vänster: Camilla Brolin, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Malte Åkesson, Thea Piscator och Mikael Jern.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.