Arbetar hälsofrämjande och förebyggande

Text och foto: Kristina

De två fältassistenterna Rebecca och Linus började i september 2022 och jobbar nu med att lära känna våra ungdomar på Hammarö.  

Under 2021 genomfördes ett pilotprojekt för att undersöka om fältarbete mot ungdomar var något som Hammarö kommun skulle starta upp. Två personer arbetade som fältassistenter mellan maj och september, ett förebyggande och uppsökande arbete mot ungdomar för att skapa relation och identifiera risker för ogynnsam utveckling. Att fånga upp innan det brakar så att säga. Socialförvaltningen i Hammarö kommun valde att permanenta tjänsterna där ett av syftena var att förstärka den förebyggande och främjande plattformen i kommunen.

I september började Rebecca och Linus som fältassistenter. Linus Gamnis är socionom och har arbetat som skolkurator tidigare, och Rebecca Engström, bor på Hammarö och är socionom. Hon har tidigare arbetat inom socialtjänsten i en annan kommun och som utredare inom polismyndigheten. 

Till att börja med har fältarna jobbat mest relationsbyggande för att lära känna våra ungdomar. De fokuserar på de cirka 1 000 ungdomar som går på högstadiet. Här försöker de lära känna dem alla, inte bara de som riskerar att hamna snett. Nu besöker Rebecca och Linus de båda högstadieskolorna en viss dag varje vecka, och samma eftermiddag är de på respektive fritidsgård. De håller på att presentera sig för varje klass och är nästan klara med alla i en av skolorna. De spenderar tid med ungdomarna i cafeterian, har tävlingar och bjuder på fika. Allt för att etablera en positiv relation.
– Har vi en etablerad relation sedan tidigare är det enklare för oss med kontakten om det börjar barka åt skogen. Så vi vill lära känns alla, även de som inte är i riskzonen. Det är minst lika viktigt att fokusera på friskfaktorer och främja det positiva, berättar Linus. 

Hittills är mottagandet bra tycker Rebecca och Linus. Nu börjar ungdomar de stöter på heja och fråga om de inte ska komma till gården på kvällen.
Fältarna vill visa att socialtjänsten inte är farliga, att de vill väl och är till för att hjälpa. Alla ska få möjligheten att må så bra som möjligt. Ett mål är att hitta samverkan i kommunen. Hitta alla pusselbitar och jobba tillsammans i en helhet. 

– Om det är något vi inte kan hjälpa till med så ska vi informera om vilken hjälp som finns att få, och ha möjlighet att lotsa vidare till rätt instans, berättar Rebecca. 
– Vi vill även etablera kontakt med lokala föreningar som kan gynna kommunens ungdomar på olika sätt, säger Linus.

Nu vill Rebecca och Linus börja med temadagar i skolorna tillsammans med olika aktörer som till exempel polisen. Det kan handla om till exempel sociala medier, våld i nära relation, psykisk ohälsa eller något som är aktuellt. Just nu är det ju mycket skadegörelse på högstadieskolorna. 
– Det gäller att komma till grunden med problemet. Vad är det som gör att de vill vandalisera? Projicerar de att de mår skit? Eller handlar det om att de inte har något bättre för sig? Då är det viktigt att vi som vuxna kommer nära och att de känner tillit för att kunna förmedla en helhet så vi förstår. Oftast är det helheten som behövs, och det är där vi har möjlighet. Vi blir en speciell typ av vuxen runt de här ungdomarna och kan få reda på vad det handlar om, berättar Linus. 

Fältarna ser även fram emot att kunna förmedla ungdomarnas perspektiv i olika frågor, exempelvis till politiker. Information som kommer direkt från ungdomarna. 
– Vi vill ju att ungdomarna ska må så bra som möjligt och utveckla sin fulla potential, det är grunden i allt vi gör, avslutar Linus. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.