Årets ridlärare trivs på ön – vi träffar Melinda Blomqvist

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA, NILS LIDÉN

Om du håller på med hästar här på Hammarö så har du säkert stött på Melinda Blomqvist i något hästrelaterat sammanhang. Hon är verksamhetsansvarig och ett av ansiktena utåt för Hammarö Ryttarförening.

Vi träffar Melinda hemma i huset som hon delar med sambon Kenny och barnen Thor och Belle. Huset ligger lantligt med stall, ridbana och tillhörande gröna hästhagar. Som hästägare måste detta vara en dröm att bara kunna slänga ett öga ut genom fönstret och se sina fyrbenta vänner bara några få steg bort. Att paret tycker om inredning märks tydligt. Kenny är snickare till sin profession och det syns. Huset är modernt renoverat men med en lantlig, charmig och personlig stil.

Melinda är född i mitten av 80-talet och började sitt leverne med att tulta runt i hemmet i Filipstad där hon är född. I Filipstad gick hon även på gymnasiet och läste då Samhälls- och ekonomisk linje. I Filipstad fanns också den ridskola där Melindas intresse för hästar och ridning startade.

– Jag var runt åtta år när jag började rida på Filipstads ridskola men första sejouren blev inte så lång. Jag red något halvår innan jag blev rädd och slutade, säger Melinda.

Det tog dock inte så lång tid innan hon insåg att hon var tvungen att ge ridningen och hästarna en andra chans. Sen var hon fast.

– Mina föräldrar var inte så intresserade av hästar och ridning. Jag har fått ordna och fixa detta med hästeriet helt själv, fortsätter hon.

Och som hon fixade. Som 16-åring köpte hon sig första egna häst. Hon jobbade då extra under lov och helger på Wasa knäckebröd för att kunna finansiera sin hobby. 

Efter gymnasiet bar det av till Nora för jobb som hästskötare och ridlärare. Lusten att lära sig mer och utvecklas som ryttare gjorde att hon styrde kosan mot Skåne. Där fick hon jobb som elev i ett tävlingsstall hos Jens Fredricson, en av våra stora kända svenska tävlingsryttare inom hoppning. Hon tog sin häst med sig och ekipaget utvecklades mycket under den tiden. När så erbjudandet om en tjänst i Nora på hennes gamla arbetsplats dök upp tackade hon ja och återvände hemåt.

Filipstad är väl inte känt för att vara någon stor nöjesmetropol så när Melinda och hennes kompisar ville slå runt ordentligt drog de till Karlstad. Under en av dessa nöjestripper träffade hon Kenny. Det berömda klicket uppstod och kärleken började spira.

– Kenny kunde inte tänka sig att bo i Filipstad och jag ville inte flytta till Degerfors som Kenny är från utan vi skaffade en lägenhet på Herrhagen i Karlstad, berättar Melinda.

Steget från lägenhet till hus på Skoghall var inte så långt. Ungefär samtidigt fick Melinda tjänst som ridlärare på Hammarö Ryttarförening. Då hade hon inte sin utbildning till ridlärare klar utan den läste hon in på distans vid Hästsportens Folkhögskola. Jobb, studier med många tentor och egna hästar som hon även tävlade hoppning med gjorde att hon hade mer än fullt upp. Under tiden renoverade Kenny deras hus. Paret var dock inte nöjda med att bo mitt i ett villaområde utan drömmen om en egen gård låg och grodde. 

– Att hitta en gård här på Hammarö var inte lätt. Vi åkte runt och la lappar i brevlådorna och hörde oss för bland vänner och bekanta. Till slut fick vi napp på den här gården, berättar Melinda.

Här bor familjen idylliskt. Det är lite av Bullerbykänsla över den lilla byn där grannar finns men på lagom avstånd. Barnen har stora ytor att leka på och avstånden till parets respektive arbeten är relativt korta. Melinda kan till och med se sin arbetsplats som ligger på andra sidan om de stora fälten. Och när det gäller yrkesval har Melinda valt helt rätt.

– Jag trivs verkligen med mitt jobb. Det är roligt att jobba och när man jobbar med människor och djur kan man vara säker på att dagarna sällan är lika varandra, säger Melinda.

Som ett stort och fint tecken på att tjejen från Filipstad valt rätt väg här i livet är väl utmärkelsen hon fick av Värmlands Ridsportförbund 2022. Hon blev utsedd till Årets Ridlärare och det var många fina ord i juryns motivering om Melinda och det arbete hon utför. Att Melinda är en driven tjej är tydligt. Det sprakar om henne under vårt samtal och idéerna om både sitt privatliv som yrkesliv ploppar upp hela tiden. Ögonen glittrar när hon pratar om sin familj och trakten där hon numera bor. Vi hoppas att hon trivs så bra att hon stannar för gott.

Melinda i familjens stora rymliga kök.
Från vardagsrumfönstret har Melinda utsikt över hästhagarna där hennes hästar går.
Hästarna Optula och Walter går i hagarna som gränsar till familjens gräsmatta.
Får gissa att detta är Thors leksak.
Melinda framför familjens hus.
Familjen har även shetlandsponnyn Dröm som står på ridskolan och går med i lektionsverksamheten där.
Kärleken till ponnyn Dröm är stor.
Melinda med Belle och Thor på tävling.
Melinda under tävling med sin dåvarande häst Concetti, mer känd som Märta. Foto: Nils Lidén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.