Askalon firade 50 år

Text: KRISTINA  Foto: ASKALON

Askalon är ett av Hammarös största företag. De förser process- och kraftindustin med ventiler som de utvecklar applikationer till och sköter underhåll och service på. 2023 firade företaget 50 år.

Kjell Warnqvist startade Peab Processinstrument och Elektro AB 1973. Första två åren låg företaget på Järnvägsgatan i Karlstad innan de växte ur lokalen och flyttade till Ilanda gård. De sålde instrument och gjorde installationer under industriboomen på 70-talet. 

– Ett av de första uppdragen var att installera ventiler på Scanraff, Preems raffinaderi i Lysekil. Men ventilerna kom inte i tid, så pappa hjälpte till att ta kontakt med leverantören i USA. Det var nyckeln till att han fick agenturen för de ventilerna året efter. Det var vår start, och det vi gör än idag, berättar Mats Warnqvist, vd och son till grundaren Kjell.  

Mats Warnqvist tog över rollen som VD 1997 och företaget bytte 2010 namn till Askalon AB. Detta för att de skulle starta en filial i Finland, och där hade byggföretaget Peab skyddat företagsnamnet. Och en filial måste heta samma som huvudbolaget. 

– Jag hade båda hyreskontrakt och anställningskontrakt klara, så det blev bråttom att hitta ett nytt namn. Men vårt huvudbolag hette Askalon, så vi bytte rakt av. Så efter det hette moderbolaget Peab Processinstrument och Elektro AB och det verksamma dotterbolaget Askalon AB, berättar Mats. 

Mats hade inga planer på att arbeta i företaget, han ville ut på sjön. Militärtjänsten gjordes på en ubåt och sedan blev han yrkesofficer.

– Det var ett jätteroligt ungkarlsjobb, men jag insåg att det inte funkade som vuxen riktigt, när jag inte kunde kommunicera med flickvännen från ubåten, berättar Mats som gav sig efter fyra år och pluggade till civilingenjör i Linköping i stället. 

   1992 började Mats arbeta på företaget, först med ett examensjobb vilket inledde digitaliseringen. 

– Jag gjorde ett CRM-system. Här var det papper och penna, telexmaskiner och hålkort när jag började, skrattar Mats. 

   Som anställd blev Mats först innesäljare och sedan utesäljare innan han fick VD-posten 1997 när pappa Kjell slutade.

– Han har varit med i styrelsen och alltid funnits tillgänglig för råd, berättar Mats.

Idag arbetar cirka 50 personer på Hammarö. Totalt i företaget är nästan 120 personer anställda, de finns i Västervik, Sundsvall, Katrineholm, Lund, Stockholm, Köpenhamn, Sippo och Tammerfors. De flesta kom till Loka brunn för att fira företagets 50 år i dagarna tre, med grupparbeten, mat, dans med discjockey, spa och efterfester. Grundaren Kjell Warnqvist var med och berättade om hur det gick till när han startade företaget, och de firade att Askalon sålde ventiler och ventilservice för hela 400 miljoner kronor under 2023.  

– Alla hade inte träffats innan. Precis innan pandemin hade vi senaste träffen, men många har ju anställts sedan dess, berättar marknads- och kommunikationschef Sofia Telby. 

Förutom att lära känna varandra fick de jobba med företagets kärnvärden.

– De fick till exempel göra en sketch om We love technology och måla We embrace sustainability. De var jätteduktiga, jag var helt rörd när jag satt där och såg det de gjort, det blev jättebra, fortsätter Sofia.

Fram till juni 2023 var Askalon ett familjeföretag. Då såldes det till börsnoterade Momentum Group. Våren 2025 kommer Joel Frödin, nuvarande säljchef, ta över rollen som VD. Kanske kommer Mats ha mer tid för sin äventyrliga sida efter det.

– Jag och min fru håller på att segla jorden runt, vi har tagit oss till Australien nu där båten ligger kvar. Vi tar ett hav om året, i maj flyger vi till Australien för att segla till Thailand, avslutar Mats. 

FAKTA ASKALON AB

› Nolgårdsvägen 11,Hammarö

› Säljer ventiler och ventil- service i Sverige, Finland, Danmark och Island.

› 115 anställda

› 400 mkr i orderingång

› VD Mats Warnqvist

› Familjen Warnqvist sålde Askalon AB i juni 2023 till börsnoterade Momentum Group.

Joel Frödin och Mats Warnqvist.

  Kjell och Mats blir intervjuade på scenen på Loka brunn.

Kjell Warnqvist håller om sin son Mats. Bilden togs i samband med vd-bytet 1997.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.