Brf Vänerblick skapar ängsmark

Text: ANNIKA  Foto: HSB VÄRMLAND

Asfalten har fått ge plats åt ängsmark. Det blev resultatet när Brf Vänerblick på Lillängsvägen valde att satsa på naturen istället för parkeringsfickor och ge pollinerare en plats att söka sig till.

Det är känt sen länge att förutsättningarna för våra pollinerare blir allt sämre. Det var något som HSB:s bostadsrättsförening Vänerblick tog fasta på när de valde att satsa på naturen istället för bilar. På detaljplanen för området fanns möjlighet för föreningen att anlägga en parkeringsplats. Men bostadsrättsföreningen ville annorlunda och hösten 2022 påbörjades arbetet med att anlägga den blivande ängen.

Först började man med att hägna in platsen med en tradionell gärdesgård. När så våren kom bearbetades marken och frön såddes för att på sikt få fram en riktigt blomstrande blomsteräng med botanisk mångfald. Nu hoppas de på att humlorna och fjärilarna hittar hit och kanske till och med öka i antal.  

HSB Värmland är med och stöttar det här pilotprojektet både ekonomiskt och med expertkunskap. De tycker det är viktigt att vara med och utveckla nya ekosystemtjänster och det här projektet ligger helt rätt i tiden.

– Vårt arbete med ekosystemtjänster fortsätter att utvecklas och vår förhoppning är att projektet på Brf Vänerblick kommer inspirera många andra fastighetsägare att tänka annorlunda kring sina fastigheter, säger Per Wikstrand, förvaltningschef och hållbarhetsansvarig HSB Värmland.

Detta vackra band precis innan det klipptes och invigningen var avgjord.
 Per Wikstrand med Anders Haster, ordförande i föreningen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.