Buset tar inte semester

Sommar, sommar, sommar. Bara ordet sommar får det att smaka smultron i munnen. Och jag ser fram emot den kommande semestern. Det är alltid härligt att få extra tid med familjen och busa runt lite mer med ungarna.

Även om jag, och många med mig, nu går mot en lång ledighet så gör inte buset det. Tvärtom. Det är då de ser sin chans att kunna göra sina raider, ofta i lugn och ro. Många byter bostad under sommaren då de flyttar ut till sommarstugan eller åker på semestertrippar. Se till att någon kollar till ert hus lite extra. Och då tänker jag inte bara på att vattna blommorna. Låt grannen hänga sin tvätt hos er och flytta runt på saker som ni har utomhus. Töm brevlådorna åt varandra och låt någon parkera bilen på er garageuppfart. Det bästa är om hela området går med i grannsamverkan. Hur det fungerar kommer jag återkomma till.

Med ledighet så ändrar man ofta sina dryckesvanor. Det blir gärna ett glas extra öl eller vin till grillningen. Håll koll på konsumtionen om du tänker köra bil eller båt. Alkohol och sjöliv hör verkligen inte ihop. Kustbevakningen patrullerar och håller koll på fartöverträdelser, lanternebrott, vårdslöshet i sjötrafik och sjöfylleri på sjön. Och tro inte att du kan åka ifrån dem. Deras båtar och vattenskotrar kör man inte ifrån, de går riktigt fort. Även vi från polisen samarbetar med kustbevakningen och kommer ha extra koll på störande körning med vattenskoter. 1 500 kronor kostar det om du stör omgivningen i onödan.

När vi nu är inne på sjöliv. Om du tillhör skaran som äger båt, har du gjort allt du kan för att förhindra stöld? Ni som har båtar liggandes vid små privata bryggor bör vara extra noga och uppmärksamma. Jag nämnde redan i förra krönikan att båtstölderna har ökat i närområdena och de lär inte sjunka nu. Tänk som en tjuv och förhindra brott så mycket ni kan.

Något som jag blir riktigt irri-terad och arg över är all den förstörelse och vandalisering som sker på ön. Det är krossade fönsterrutor, sönderslagna bänkar och klotter på många ställen runt ön. Ta bara skateparken som ett exempel. Totalt nerklottrad. Varför? De pengar som går till att renovera och ställa i ordning detta kunde gå till roligare saker för framför allt ungdomarna. 

Våra ungdomar är något som vi alla måste vara rädda om. Som förälder har du det yttersta ansvaret för din telning men det är bra om vi alla tar vårt vuxenansvar. Droganvändningen kryper neråt i åldrarna, skrämmande, och vi måste ingripa så fort vi märker något avvikande. Nu under sommarlovet träffas många ungdomar i stora gäng. Det är lätt hänt att de dras med i både busstreck och droganvändning. Lär känna ditt barns umgänge och umgås gärna med ungarna själv. Då blir det lättare att se avvikelser i beteenden och det går fortare att sätta stopp för tänkbara tråkigheter.

Nu kliver jag ur uniformen och blir pappa och make på heltid några veckor. Det ska bli härligt med sovmornar, båtliv och utflykter.

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

Vår poliskompis Anders.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.