Butikschef med myggjagare och brylcreme – Vi träffar Martin Hagström

Text: KRISTINA  Foto: KRISTINA, PRIVAT

Martin Hagström, butikschef på Stora COOP Hammarö är en riktig Rockabilly-fantast. När gröna cooptröjan åker av tar han fram brylcremen och drar på sig myggjagarna hemma på Östra Tye. 

Martin Hagström växte upp i Sunne med musik och basket som intressen. När han blev värvad till Arvika basket var det ju lämpligt att börja plugga på gymnasiet där. 

– Jag fick hitta en utbildning som inte fanns i Sunne för att jag skulle få flytta, så då blev det musiklinjen, skrattar Martin som haft rockabilly i blodet sen födseln. 

   Första året i Arvika blev Martin tyvärr skadad och tvingades sluta spela men fick hoppa in som tränare. Musiken fick då ta mer plats och han startade ett band med några vänner. Så när han inte var i skolan så var han baskettränare, repade med bandet och åkte på spelningar. Samtidigt så arbetade han extra på COOP. Efter de tre åren på gymnasiet styrde han kosan mot Stockholm för att bli rockstjärna och utbilda sig till musiklärare. Första terminen på musikhögskolan var han ute på praktik.

– Då insåg jag att man inte kan förändra den världen något och jag gillade inte hur den såg ut så jag hoppade av, berättar Martin.

Martin bestämde sig istället för att bli ekonom och pluggade två terminer företagsekonomi på universitetet. Samtidigt arbetade han extra på Hemköp och fick mer och mer ansvar. Musiken kände han sig inte färdig med, så han startade rockabillybandet ”The Big Rockets” med idén om att göra om de senaste hitsen till rockabillyversioner. I Sunne var och är Rockabilly mainstream medan i Stockholm var det en subkultur med några få men väldigt duktiga musiker, och Martin fick till slut ihop sitt band.

– Rockabilly började bli hett igen då för ungefär tio år sedan. Så vi tog senaste hitsen som vi snabbt gjorde om till vår genre, berättar Martin. 

Förutom covers skrev Martin egna låtar och de hade även några låtskrivare som hjälpte till. Det gick bra för dem, de spelade bland annat med The Baseballs och Sven-Ingvars på Dalhalla och turnerade i hela Sverige som förband till Status Q. Tillsammans med Top Cats var The Big Rockets de lite halvheta rockabillybanden i Sverige. 

   En efter en började killarna stadga sig, och med familj och barn blev det turnerande livet inte lika enkelt. Och Martin började tröttna på stockholmslivet. 

– De sista fem åren arbetade jag som försäljningschef i en handlar-ägd Hemköpsbutik. Jag hade trött-
nat på tunnelbanor, biltrafik, anonymitet och hela Bianca Ingrosso-stilen. Ganska långt från mina rötter. Men jag får väl erkänna att jag är lite schizofren där, jag älskar både landet och skogen men också stor-stadspulsen, skrattar Martin som ändå tyckte att tio år i huvudstaden räckte. 

Så när ett erbjudande från COOP om att bli butikschef på Stora COOP Bergvik kom så var beslutet enkelt. 2018 gick flytten tillbaka till Värmland, och drömmen var redan då att ta över butiken på Nolgård. 

– Bergvik var roligt med tanke på att det är som ett centrum i Värmland, samtidigt som det då inte blev så personligt. Så min övertalningskampanj om att få ta över Stora COOP Hammarö lyckades till slut, skrattar Martin som älskar det lokala, att vara den naturliga mötesplatsen och lära känna sina kunder. 

   Ganska snart efter flytten till Karlstad träffade han sin kommande fru Malin som flyttat dit från Piteå. Och sen gick det fort. Efter bara ett år flyttade de in i sitt hus på Hammarö och efter ytterligare ett par år föddes sonen Malte som nu är två år. Och till sommaren gifter de sig i Sunne.  

– Malin är från Piteå, men vi gifter oss i min hemkommun. Det är ju ganska långt upp dit, skrattar Martin som åker upp med familjen någon gång per år. 

Bandet lever vidare, men i dags-läget är det mer en aktivitet som polare gör tillsammans. Några ambitioner om att vara med i Melodifestivalen eller slå igenom stort finns inte längre.

– Nu är det mer gubbar som tycker det är jävligt kul att ses och så råkar vi spela musik. Andra åker kanske och fiskar eller ser på fotboll. Vi repar och gör några spelningar då och då, mest för att det är så himla kul, berättar Martin. 

   Efter vår intervju drar Martin i väg för att repa med bandet. De andra bor i Stockholm och har kommit till Hammarö för att repa hela påskhelgen, startskottet för att släppa en skiva. Till hösten planerar de att börja spela in.

– Vi kommer spela in i en studio i Stockholm eftersom alla andra i bandet bor där, berättar Martin.

De flesta av sina drömmar har han redan kunnat bockat av. Dessa har varit att uppträda på Skansen och i Dalhalla, bli butikschef och bli butikschef i största butiken i Värmland. Nya drömmar kommer såklart, men i dagsläget nöjer han sig med att försöka balansera rollerna att vara en bra pappa, sambo och chef. 

Musikanten Martin. Foto privat.
Martin tar det piano. Foto privat.
Spelglädjen är hög. Foto privat.
Foto privat.
Foto privat.
Martin Hagström Coop Hammarös butikschef. Foto: HammaröNytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.