Cykelväg på Nolgård oroar

Text och foto: KRISTINA

En cykelbana som mynnar ut på fel sida av en bilväg på Nolgård oroar de som bor i området.

Styrelsen för en bostadsrättsförening på Nolgård kontaktade oss om en cykelbanas märkliga och farliga utfart. Den är som en propp för alla som cyklar till och från stan, och den löper ut i fel körbana.    

Nu när det är så mörkt både på morgnar och eftermiddagar så är de som bor i närområdet oroliga att en olycka ska inträffa. 

När man cyklar norrut, mot Karlstad, så ska man korsa bilvägen precis i anslutning till utfarten från en parkering. Men eftersom det ofta står bilar parkerade på högersidan väljer cyklister att fortsätta på vänster sida vilket gör att de möter både cyklister och bilar på samma sida. Är inte trafikanterna uppmärksamma här kan det lätt hända en olycka. 

Många väljer att cykla på bilvägen istället för cykelbanan också, vilket innebär att bilister möter cyklister i väldigt hög fart, ibland på båda sidor av körbanan, nedanför cykelbanan. Det är även en hög risk vid utfarterna från de övriga bostäderna på Nolgårdsvägen eftersom cyklisterna har så hög hastighet. 

Med det ökade antalet elcykar har hastigheten ökat, och det är den som är oroväckande tycker styrelsen. Många cyklar i bredd och det är svårt att bedöma hur snabbt mötande cyklister kommer. De har även väldigt starka cykellampor som bländar. 

– Ett annat orosmoment är när man möts av unga cyklister utan lampor och med mobiltelefon i handen eller på elsparkcyklar. Eftersom Hammarö kommun siktar mot att bli den friskaste kommunen och uppmanar till ökad rörelse behöver vi få till säkrare cykelbanor. Ett förslag är att dra en mittlinje på cykelbanorna så att alla kan hålla sig till sin högersida och att sätta upp speglar och pilar vid farliga kurvor samt belysning i tunnlar, så som det är vid tunneln till Jonsbols knutpunkt. Här kan Hammarö kommun verkligen bli ett föredöme, säger Ulrika som ofta cyklar. 

BRF Nolgård United har varit i kontakt med Hammarö kommun och diskuterat läget. 

– Det behöver göras något så det blir säkrare. Innan den farliga utfarten är löst föreslår styrelsen att cyklister styrs till den andra cykelbanan som finns från Slängomvägen in på Polkettvägen till Kadriljvägen på andra sidan av vår fastighet, avslutar en styrelsemedlem. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.