Det går en viking omkring i byn – Vi träffar Tommy Kåberg

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA, PRIVAT

Dagligdags går han omkring i sina vanliga arbetskläder och skulle kunna vara vem som helt av oss. Vi träffar Tommy som just nu ränner runt i husen i brf Cleve och relinar de gamla rören.

Tommy är född här på Hammarö någongång i mitten av 80-talet. De första tolv åren bodde han tillsammans med sina föräldrar på Hallersrud. Nästa anhalt blev Skoghall dit han flyttade med sin mamma som då separerat från Tommys pappa. Det blev något år i lägenhet innan det köptes hus, även det på Skoghall och här blev han kvar i många år. När det var dags för honom att flytta hemifrån blev det till en lägenhet på Skoghall. Han fick sen möjlighet att köpa huset de bott i och här bodde han med sin första fru som han har två barn med, Thor, 11 år och Thuva, 7 år, fram till skilsmässan för ett antal år sedan.

– Mitt ex bor fortfarande kvar i det huset, berättar Tommy.

Vi pratar med en man som det händer saker kring, hela tiden. Och hans liv har tagit en del vändningar och tvära kast som det gör innan man hamnar rätt i livet. Målet när Tommy gick i skolan var att bli polis. Men han blev skoltrött redan i mellanstadiet så vägen mot att bli polis fick bli så kort som möjligt. Det började med gymnasiets barn- och fritidslinje som ett första steg. Men nja, det var inte riktigt vad denna man tänkt sig och planen att bli polis avtog. I stället fick han jobb i kommunen som parkarbetare där han stannade i ett år. Klivet därifrån in i fastighetsenheten var inte långt. Han fick ett vikariat på ett halvår och blev kvar i tretton år innan det tog stopp.

Det där stoppet kom i samband med en del livsförändringar i det privata. Det var då han skiljde sig från sin dåvarande fru, levde ensam ett tag och fann kärleken på nytt i Åsa. I samband med flytt till ett torp i Väse med sin nya tjej började han jobba som vitvaruleverantör. Ett tungt jobb som gjorde att han började se sig om efter annat och hamnade då hos Rörinspektion. Där blev han kvar i ett och halvt år innan han hamnade hos Höjdens Rör där han jobbar just nu och trivs väldigt bra. 

– Jobbet är roligt och jag har en fantastiskt bra arbetsgivare här, säger Tommy.

För två år sedan gifte sig Tommy och Åsa hemma på gårdstunet. Tillsammans har de nu fyra barn som alla samsas i det lilla torpet varannan vecka.

– Det kan bli rätt livat här när alla barnen är hemma. Men varannan vecka är vi barnfria och då får vi ägna oss åt oss själva och våra intressen, berättar Tommy.

    Och han lär inte ha några fritidsproblem vid det lilla torpet. Här planeras ett växthus och ett litet extra hus där den äldsta grabben ska få ha eget krypin. Lägg till att de har katt och höns så förstår man att idyllen är stor där hemma i skogskanten.

Parallellt med skola och jobb har Tommy idrottat en hel del. Han började spela amerikansk fotboll och trivdes verkligen med laget, träningen och spelet. Men en knäskada gjorde att han fick avsluta den delen.

– Jag fick en ganska stor kille över mig och knät som fick ta smällen gick sönder, berättar Tommy.

   För att kunna fortsätta idrotta med något han verkligen gillade startade han 2005 Skoghall Pirates Lacrosseförening. Även det en tuff sport som han höll på med under tio år innan orken och energin försvann och föreningen lades ner.

Vi återkommer till Tommys skoltid. Han blev som sagt tidigt skoltrött, men ett ämne väckte hans intresse så till den milda grad att den stannat kvar i hela hans liv. Det var när historielektionerna kom till vikingatiden. Då började Tommy läsa på så mycket han kunde om tidsepoken och allt som hör till och blev fast. 

– Tyvärr så förknippades man då som rasist när man visade sig med vikingasymboler, som till exempel Thors hammare, och rasister är något som jag verkligen tar avstånd ifrån, berättar Tommy.

    Detta gjorde att han inte ville visa sitt intresse öppet under den här tiden. Men allt det förändrades 2015. Under ett besök på vikingacentret i Värmlands Nysäter kände Tommy att han kommit hem på allvar. Här fick hans intresse blomma ut på riktigt. Han började med att stå som försäljare på en av föreningens marknader där han sålde en del av de ringbälten han tillverkat själv. Det som började som en hobbyverksamhet har idag har vuxit till ett företag med egen webbshop. Här säljer han egentillverkade vikingaprylar gjorda i naturmaterial men även inköpta produkter och på sikt kommer det att utökas med inredningsdetaljer. Allt går i vikingarnas tecken och allt gjort i naturmaterial.

Idag har den där platsen i Värmlands Nysäter fått en annan betydelse för Tommy. Sedan 2015 är han medlem i vikingaföreningen och sitter nu med i styrelsen, och hans liv har fått ett nytt kapitel. Här tillbringar han så mycket tid han kan, framför allt under sommarhalvåret. Tommy är byns krigare men agerar även som handelsman. 

– Nu har jag ett eget hus som jag byggt helt själv i byn, och här tillbringar jag så mycket tid jag bara kan. Huset är inte riktigt klart invändigt då ett sovloft med fler sängplatser ska till så hela familjen får plats, berättar Tommy.

Att Tommy är en äkta viking, måhända född under fel årtionde, märks tydligt. Han rabblar alla asagudarna och vad de står för, han berättar om maten de åt då och han kan läsa runorna. Han berättar med en sådan glöd om livet i byn och vikingatiden att man inte kan annat än att ryckas med. Han pratar som en viking. Han klär sig som en viking i kläder av ull och linne. Att han är byns krigare förstår jag. Hela hans väsen är en krigare. Iklädd sin krigarrustning i sin fulla längd kan han nog uppfattas som ganska skräckinjagande. Men snällare krigare får man nog leta efter.

Tommy Kåberg, här iklädd kläder som en handelsman bar under vikingatiden.
Halsbandet med bärnsten visar att detta var minsann en förmögen man.
Tommy i sin krigardräkt utanför huset i vikingabyn som han byggt själv. Till höger i bild syns dottern Thuva.
Hövdingen Tomas Björmo och krigaren Tommy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.