Det ska vara gôtt och roligt att leva – Vi träffar Ylva Bjerknes Lind

Text: ANNIKA

Någon som verkligen tar det här mottot på allvar är Ylva Bjerknes Lind som ser till att leva livet fullt ut. Under vår intervju lär vi känna en fartfylld tjej som älskar när det blåser runt henne. På många sätt.

Ylva är en riktig hammarötass. Hon är född och uppväxt här på ön och bodde länge med sina föräldrar på Gunnarskär. Som den enda tjejen bland de jämnåriga ungarna på gatan lekte hon mestadels med grabbarna och var en riktig pojkflicka. Där byggdes det lådbilar, spelades boll och mekades med moppar. Av den där pojkflickan har det idag blivit en ung, snygg, modemedveten och orädd tjej.

   Ylva har varit Hammarö trogen sedan dess. Idag bor hon med pojkvännen Robin och katterna Ester och Alva i det hus som hennes mormor och morfar en gång lät bygga på Lövnäs.

– På sätt och vis är det här mitt barndomshem, jag var ofta här hos mina morföräldrar när jag var liten så det var svårt att släppa taget om huset, berättar Ylva.

   Det var inte så självklart för det unga paret att just de skulle köpa huset efter mormodern när hon gått bort. Men när de inte hittade någon lämplig lägenhet och huset stod tomt blev valet att köpa huset inte så svårt. Idag är huset totalrenoverat och är numera ett modernt och stilfullt hem passande för det unga tu. Det mesta av renoveringen har paret gjort själva och bitar av det gamla huset finns fortfarande kvar vilket ger huset en extra personlig och charmig prägel.

Ylva är Hammarö trogen även när det gäller arbetslivet. Det blev några kringelikrokar där hon provade på några olika jobb innan hon till slut fastnade på Stora Enso. Här jobbar hon treskift som drifttekniker, ett arbete som hon trivs alldeles förträffligt med.

– Det började med ett sommar-jobb som jag trivdes väldigt bra med. När det jobbet tog slut för-
sökte jag hitta vägar tillbaka in, för jag ville verkligen jobba där, säger Ylva.

För att göra en lång historia kort så blev det faktiskt som hon ville. Efter ett spontanbesök hos gamla kollegor fick hon ett telefonsamtal där de undrade om hon ville komma tillbaka och arbeta hos dem. Naturligtvis tackade hon ja och målet med ett roligt jobb var i hamn.

Hästar har varit ett stort intresse sedan barnsben. Ylva fick Beyaz, sin första ponny, när hon var i 13-årsåldern. Och intresset håller i sig. Idag är hon ägare till hästen Telma som hon tävlar hoppning med. En häst som gett sin matte många prövningar genom åren som Ylva ägt henne.

– Ja, det är ingen lätt häst att ha att göra med, hon har prövat mitt tålamod åtskilliga gånger. Nu har jag tillsammans med veterinärerna hittat orsaken till hennes humör och bra bukt på humör och temprament, så numera är hon mycket lugnare och vi kommer väl överrens, berättar Ylva med ett skratt.

Att hoppa höga hinder kräver mycket mod och tuffhet av både ryttare och häst. Men det räcker inte för Ylva att fylla sitt behov av spänning i livet. Vårvintern 2020 bestämde hon sig för att tillsammans med en
jobbarkompis ta MC-kort. Ylva är en liten och nätt tjej och när hon visar oss sin nästa ögonsten, en Suzuki GSX-S 750, undrar vi var hon får sitt mod ifrån. Det är ingen liten båge hon skaffat sig.

– Det var ett riktigt spontanköp när jag köpte den där motorcykeln. Den var snygg och tuff. När jag fick hem den undrade jag länge om jag skulle våga köra den. Men jag göt mod i mig, gjorde en kort provtur här
på ön och sen var jag fast, berättar Ylva.

Nu är det inte bara Ylva som är en fartfylld och orädd tjej. Hon har några kompisar som är lika tuffa som hon. Några av dem ägnar sig åt konstflygning i små akrobatplan. Ylva hängde med dem en dag när det var öppet hus på motorflygklubben. Då fick man chans att vara med på en provflygning och självklart ville Ylva med upp i luften.

– Vi var tre kompisar där och skulle inte få plats alla tre i samma plan. Skämtsamt frågade piloterna om det var någon som kunde tänka sig att åka med i det tvåsitsiga planet, det man kunde göra loopar med. Gissa vem som svarade ja direkt, skrattar Ylva.

   Väl i luften frågade såklart piloten Johan om Ylva skulle våga sig på att vara med om en loop och där var det ingen som helst tvekan. Loopen gjordes och Ylva fastnade för flygning.

– Tanken var att jag skulle börja ta mitt flygcertifikat då, men coronapandemin kom emellan. Piloten Johan var även flyglärare så jag fortsatte flyga med honom, och med det har vi blivit riktigt goda vänner. Det har blivit så att det här är ett av våra sätt att umgås på, säger Ylva.

   Det där flygcertifikatet har Ylva däremot lagt åt sidan för nu. Det är både dyrt och tidskrävande säger hon, det räcker att flyga med Johan där hon får leva ut sina luftdrömmar.

Ja, den här tjejen både flyger och hoppar högt, åker fort och gillar snabba sportiga, gärna japanska, bilar. Dessutom har hon tagit dykcertifikat och gillar att se världen lite grann underifrån också. Men det finns faktiskt en lugnare sida hos Ylva också. Hon gillar att måla och gör det gärna i akvarell. Hennes bokstavstavlor har blivit mycket populära presenter till små barn. Men hon skapar även konst i datorn och där får hennes fantasi fullt utlopp. I dagsläget har hon bara en dröm kvar att uppfylla. Att hoppa fallskärm.

– Ja, om man inte vågar prova så vet man ju inte vad man missar, säger Ylva.

   Och att denna unga kvinna lever sitt liv fullt ut är ingen som helst tvekan om. Hon är rädd för att missa några roligheter i livet och vägrar att bli stillasittande. 

– Jag älskar verkligen livet, avslutar Ylva med ett skratt.

Det är i det här planet Ylva gör sina flygtimmar tillsammans med Johan.
Det gäller att sitta fast ordentligt.
Ylva och Johan.
Rätt bra utsikt.
Loop.
Ylva hemma i sitt vardagsrum.
Ylva är en glad tjej med nära till skratt.
Ylva med sin kära motorcykel som hon hade stor respekt för i början.
Växthuset är ett minne som står kvar efter Ylvas mormor.
Ylva med sin häst Telma under ett träningspass i fälttävlan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.