Eftersöksgrupp först i Sverige

Text och foto: KRISTINA

Efter avhopp från en annan eftersöksorganisation blev Leif Holmqvist, Leif Andersson och Veronica Johansson headhuntade av Civilförsvarsförbundet. Deras mångåriga och otroliga kompetens när det gäller ledarskap och eftersök med hund var eftertraktad. Nu sätter de ramarna för en helt ny organisation, och motsvarande grupper i andra delar av Sverige vill kopiera arbetssättet. 

Civilförsvarsförbundet bildades 1937 och är en frivillig försvarsorganisation som finns i cirka
200 kommuner i Sverige. Eftersöksgruppen lyder under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och blir snabbt inkopplade vid behov. Det är i första hand Polismyndigheten som vill ha hjälp vid eftersök att hitta människor, men det kan även vara vid andra nödsituationer då kommuner, regioner och länsstyrelser efterfrågar hjälp.

De går under LSO, Lag om skydd mot olyckor, vilket innebär att polisen får använda hela verktygslådan och får alltså fler och större resurser. Så länge man tror att liv finns att rädda gäller LSO. 

Det arbetssätt som Leif Holmqvist nu är verksamhetsledare för är än så länge unikt i Sverige. Han är spindeln i nätet som sammankallar de resurser som behövs utifrån det specifika uppdraget. 

– Vanligast är att någon försvunnit, då kallar jag in olika kompetenser beroende på var man misstänker att de befinner sig. Är det på sjön kallar jag in båtar, är det i en snötäckt skog kan det vara bandvagnar. Men det kan även vara att någon inte tar sig hemifrån på grund av översvämning eller mycket snö. Då ringer jag upp fordonsgruppen som ser till att någon tar sig dit med förnödenheter, kanske med en fyrhjuling, berättar Leif Holmqvist.

I Civilförsvarets eftersöksgrupp ingår åtta delar. Drönare, ATV (fyrhjulingar och motorcyklar, fordon (bandvagnar), krishanterare, båtar, dykare, eftersökshundar och i samverkan med SSRS (Sjöräddningsällskapet).  

– Det är så vi vill arbeta och det vi håller på att bygga upp nu. Om till exempel någon har gått över bord ordnar vi så ett hundekipage följer med sjöräddningsbåten ut för att göra eftersök i vatten och på öar, berättar Leif Andersson.

Trots sitt namn har de ingen anknytning till försvaret. MSB tillhandahåller båtar och fordon men resten är privatpersoner som arbetar ideellt, alltså människor med drönare och båtar, hundekipage och dykare. Leif Andersson med sin hund Enya står till eftersöksgruppens förfogande.

– Jag har hållit på med hundar sedan slutet av 80-talet och har haft både räddningshundar och patrullhundar som varit godkända för eftersök, det har varit mitt kall. När man har en bra hund vill man ju att samhället ska kunna använda den resursen, säger Leif Andersson.  

Idag finns fem hundar i gruppen, men de behöver vara fler. 

– Ett tiotal vore väldigt bra för att kunna vara uthålliga över längre tid och om vi behövs på fler ställen samtidigt, berättar Leif Andersson. 

Men vem som helst är inte lämplig, det krävs otroligt mycket av både hundar och förare. De hundar som arbetar idag är utbildade inom hemvärnet och går kurser via bland annat Brukshundklubben. 

Hundarna får först göra anlagsprov därefter utbildning åtta till tio månader för att bli certifierade. Därefter genomgår de en årlig funktionskontroll. Förarna måste också vara välutbildade, och detta passar inte alla. 

– Vi ser alltid till att träffa de som är intresserade för att få dem att förstå att ett eftersök är alltid skarpt läge. Går man ut måste man inte bara veta hur man ska bära sig åt, man måste också kunna hantera det man upplever. Sådant har man med sig resten av livet, därför har vi även en grupp med krishanterare tillgängliga. Vi har utbildning i skydd mot olyckor, eftersök, hjärt- och lungräddning, första hjälpen, karta och kompass. Vi som är engagerade kan det här och har hållit på med detta i många år, berättar Leif Andersson. 

Med alla de kunskaper de besitter så vore det konstigt om de inte kunde vara till samhällets tjänst. Och alla är alerta och på tå.

– För varje minut som går försämras chansen att hitta den försvunna, så det är ju en förutsättning att vi kan komma ut fort. På bara någon timme har jag fått ihop de resurser som krävs och vi kan börja jobba, avslutar Leif Holmqvist. 

One thought on “Eftersöksgrupp först i Sverige”

  1. Det är säkert duktiga hundar och förare, men man undrar ju lite på vilket sätt de kan anses vara först i Sverige – när både Hemvärnet, Missing People, SAR Sweden, och FIKK redan är igång med Eftersök enligt MSO sedan flera år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.