Text: KRISTINA
De ökade elpriserna ställer till det för många. Serviceförvaltningen jobbar nu med en åtgärdslista över vad kommunen kan göra för att minska elanvändningen.
I Hammarö kommun är det reningsverken på Vidön och Sätterstrand som slukar mest elektricitet. Sedan kommer ishallen och de äldre fastigheterna.
– Det vi kan göra utan att stänga ner några anläggningar är bland annat att se över gatljusen. En halvtimme i varje ände skulle ge en besparing på cirka 200 000 kr, berättar Lars Elfstrand, chef serviceförvaltningen.
Värmen i fastigheterna kan sänkas, och då främst i kontorslokaler, skolor och idrottshallar.
Varje sänkt grad ger en besparing på 2–5 % i energi. Att hushålla med varmvatten och släcka lampor är ett annat sätt. Att införa några tvingande åtgärder är dock svårt.
– Det är mer att få in ett tankesätt, att få in det i vardagen. Förhoppningsvis har vi redan börjat tänka i de banorna privat och kan enkelt överföra det i jobbet också, fortsätter Lars.
Över 85 % av gatljusen är redan konverterade till LED.
– Varje LED-armatur drar en femtedel mot den gamla, och vi har kommit längst av alla kom-
muner i Värmland med att ställa om. Vi fortsätter konverteringen, och i slutet av nästa år har vi inte många stolpar kvar med gammal armatur, berättar Lars.
Alla nya fastigheter är byggda för att vara energieffektiva, allt från uppvärmning, ventilation och belysning.
– Alla nya fastigheter vi bygger ska ha en solcellsanläggning. Det långsiktiga målet är att till 2030 ska vi ha minst 10 % egen solel utifrån vår totala energiomsättning. Detta är ett av flera delmål i vårt arbete med agenda 2030, berättar Elfstrand.
Hammarö kommun upphandlade under hösten 2021 en ny elhandlare. En sorts mäklare för el som säkerställer Hammarö kommuns elbehov utifrån ett långsiktigt perspektiv med målet att få ett så lågt energipris som möjligt. Per sista december i år ska de ha säkrat upp 90 % av energiomsättningen för 2023.
– De bygger upp ett energipris för oss, och handlar för vår räkning. Det är ett säkert sätt att handla energi, berättar Lars.
Kommunens kostnad för el har ökat 100–120 % jämfört med 2021.
– Det här slår jättehårt i vår ekonomi, men man har i bokslutet för 2022 avsatt medel för att täcka våra ökade omkostnader. Inte bara för el utan även vatten, drivmedel, livsmedel och andra tjänster som ökat i pris, berättar Lars Elfstrand.
De ökade priserna slår hårt även mot företag och föreningar såklart, och Hammarö ryttarförening är en av dem som har det svårt nu. De har sökt ekonomiskt stöd från kommunen.
– Elpriserna har över lag ökat mer än dubbelt jämfört med förra vintern, foderpriserna har skenat och likaså ströpriserna. Vi har levande djur och måste tillhandahålla foder, strö, värme och vatten. Kan vi inte det så blir alternativet väldigt dramatiskt, berättar Kajsa Nordmark, ordförande i Hammarö ryttarförening.
Servicenämnden har nu fattat beslut om ekonomiskt stöd till föreningen.
– De får ett extra engångsstöd då de har påvisat att de har oerhört svårt att övervintra 2022, avslutar Lars Elfstrand.