Färgglad palett firar 50

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

Hammarö konstförening är en aktiv och kreativ förening. Det visade de när de bjöd in till föreningens 50-årsjubileumsutställning i Sockenstugan i mitten av februari.

Den nionde januari 1974 bildades Hammarö Konstförening på Skoghalls bibliotek. Det var bibliotekarien Gunvor Näslund som genom sitt stora kontaktnät fick ihop en grupp konstintresserade personer som sedan startade föreningen. Den riktade sig mot personer bosatta här på Hammarö och Skoghall. En av de mest drivande personerna i föreningen var konstnären Herman Reijers. Föreningens syfte var att öka konstintresset i kommunen och stödja medlemmarna i deras konstutveckling.

De fick tag i en källarlokal på Solgatan och kallade sig för Galleri Ö-74. Redan i april det året hade föreningen sin första Vårsalong. Fler utställningar följde med bland annat gästföreningar där Säffle-Gruppen och Skålleruds-Gruppen var först ut. Många är de samlings- och
separatutställningar som medlemmarna deltagit i sedan dess. Både här på ön som ute i övriga landet där den första utanför kommunen var i Åmåls Konsthall 1975.

Källarlokalen där de höll till blev snabbt för liten. Ny lokal blev Sockenstugan, granne med Hammarö Kyrka. När de tog över lokalen var den väldigt nedsliten men med gemensamma krafter fick medlemmarna ordning på lokalen. Nu fick de grafikverkstad, arbetslokal och utställningslokal på samma ställe. Där håller de till ännu idag. Många är de utställningar de har arrangerat på platsen. Och när inte deras egen utställningslokal räckte till fick de låna plats på Skoghalls Bibliotek, Lysåsen, Wermlandsbanken, och Brukshotellet på Skoghallsverken.  

Föreningen har idag 52 aktiva konstnärer och 66 stödjande medlemmar. De aktiva kreerar konst i akvarell, akryl, foto, olja, textil och fine artprint. Den andra gruppen är precis som namnet säger, stödjande, och deltar inte i det konstnärliga skapandet. De får vara med i ett konstlotteri där tavlor från de aktiva konstnärerna lottas ut i samband med deras Adventsutställning. De anordnar även andra utställningar under året, som Vårkonst som visas i konsthallen på biblioteket på Skoghall under april-maj. Men mest känd är nog deras Ö-konstrunda som sträcker sig runt hela Hammarö och som arrangeras någon gång i augusti/september. 

Jubileumsutställningen i Sockenstugan var indelad i två delar. På övervåningen fanns konstverk av alla de konstnärer som var med från starten. På undervåningen var alla som är aktiva i föreningen i dag representerade med varsitt verk. Det fanns med andra ord mycket för besökarna att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.