Finns det lodjur på Hammarö?

Text: KRISTINA  Foto: PIXABAY

Mellan första oktober och sista februari varje år görs en inventering av lodjur i Skandinavien. Dock har ingen inventering gjorts på Hammarö denna säsong.

LÄnsstyrelsen tror att det kan finnas lodjur på Hammarö då det finns en hel del för dem att äta i området, främst i form av rådjur. Men denna säsong har de inte inventerat. 

– Vår erfaranhet är tyvärr att det är en utmaning att genomföra spårning av lodjur ute på Hammarö då det är nära till bebyggelse och därmed mycket aktivitet på markerna som gör det svårare att genomföra sådan spårning. Det vill säga att det finns många olika sorts spår i snön utöver eventuella lodjursspår, berättar Andreas Vernby, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland. 

Andreas uppmanar allmänheten att rapportera in observationer och fynd via Skandobs, en e-tjänst där man kan rapportera in observationer av björn, järv, lodjur och varg. Länsstyrelsen sätter upp egna viltkameror inför lodjursinventeringen, och privatpersoner som har viltkameror som fångat lodjur på bild kan bidra till inventeringen genom att skicka sådana bilder till dem. 

– Ju fler rapporter vi får in desto bättre. När det gäller lodjur är det framförallt honor med ungar som är mest intressant för inventeringen, berättar Andreas vidare.

Vår vackra vild katt lodjuret. Visst är det vackert?
De ser rätt nöjda ut de där två jättekatterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.