Fornminne stoppar bygge i centrum

Bygget av husen i Skoghalls centrum har stött på hinder då fornlämningar har hittats. Nu är arbetet stoppat och länsstyrelsen överväger att göra en polisanmälan.

I Skoghalls centrum där Hammaröbostäder nu inlett bygget av två hus med totalt 66 lägenheter har det nu uppstått problem. I sprängningsarbetet som nyligen startade har det hittats tänkbara fornlämningar. En privatperson som råkat passera förbi rapporterade in detta till länsstyrelsen, och enligt Ingeborg Fiktelius, förste antikvarie på länsstyrelsen, borde fornlämningarna inte komma som någon överraskning för någon. Skoghall centrum är ett område med kända boplatser och gravar från brons- eller järnålder och uppgifter från Riksantikvarieämbetet finns.
– Man borde ha frågat oss. Vi hade kunnat tolka den information som finns på bättre sätt, säger Fiktelius.
Ingeborg Fiktelius har fått in en anmälan om en misstänkt skadad fornlämning, överkörd av en maskin i samband med sprängningen, men hon avvaktar med en eventuell polisanmälan tills en arkeologisk förundersökning är gjord.

Enligt Jan Barthelsson, vd på Hammaröbostäder, var beskedet från konsulten som projekterade bygget att man inte rörde sig på fornlämningsmark. Nu riskeras hela bygget att bli försenat.

Hammaröbostäder har efter beskedet förhoppningar om att bygget ändå ska kunna fortgå.
– Skulle detta dra ut på tiden så finns en möjlighet att bygga husen på pontoner i Lillängsviken, för att sedan flytta dem med hjälp av helikoptrar till rätt ställe när utredningen är klar, säger Jan Barthelsson optimistiskt.
– Vi har ju räknat med att folk ska flytta in nästa sommar. Går inte det i lås blir det en hel del människor som står utan bostäder om vi inte kan bygga upp husen någon annanstans, säger Barthelson. Men vi har stora konferensrum här på vårt kontor, så vi får försöka husera så många som möjligt här, fortsätter han.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.