Framgångsrik klubb med stor gemenskap

Text och foto: KRISTINA

På Hammarö brukshundklubb träffas och trivs unga och gamla, fyrfotingar och tvåbeningar i alla former. Vi fick nöjet att träffa några av dem.

Hammarö brukshundklubb hittar vi på Djupsundsvägen. Numera går vägen dit in mellan Hammarö Arena och Djupängens äldreboende. Klubben bildades 1986 och har i dagsläget strax under 200 medlemmar, en stor del av dem aktiva. Unikt med Hammarö brukshundklubb är att de är väldigt framgångsrika inom många olika hundsporter.  

– Jag tror att det handlar om att vi har fokus på hunden och inte har specialiserat oss inom någon viss hundsport. Alla är välkomna oavsett vad eller vilken sport man vill utvecklas inom, och vi hjälper varandra, berättar ordförande Christina Wåhlin som framhäver att det inte är ett måste att tävla, men det blir ett kvitto på att det man gör tillsammans med sin hund är bra.

Klubben har ett ansvar att utbilda hundar och hundägare för att vi ska ha fungerande hundar i samhället, det är deras viktiga uppdrag. Och Svenska brukshundklubben är en av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Försvarsmakten och MSB. De ska även bidra till att det föds hundar som har bra mentalitet, de gör mentalbeskrivningar och mentaltester. Många ben att stå på förutom själva tävlingarna.

Förutom kursverksamheten är anläggningen tillgänglig för medlemmarna som gärna träffas och tränar tillsammans. Ibland uppstyrt genom inlägg på facebooksidan, ibland inbokat långt i förväg.

– En del kommer hit med sin hund och tränar på att bara vara, att se andra hundar. Och andra tränar inför VM, så det är en väldig spridning. Och vi hjälper varandra, oavsett om man är utbildad instruktör eller inte. Alla kan bidra med något, fortsätter Christina Wåhlin.

Klubben anordnar nu närmast en tävling i Freestyle och Heelwork to music i juni. I augusti arrangerar de en tävling i lydnad och i november i sök.

   Medlemmen Sara Lidén och hennes bordercollie Dot tävlar i lydnads-SM som genomförs i Värnamo i juni, och de är även uttagna till att representera Sverige på lydnads-VM som genomförs i Danmark 22-26 juni. Vi önskar dem och alla andra tävlingsekipage lycka till i kommande tävlingar.

Christina Wåhlin är ordförande i föreningen. Här står hon framför foton av många av klubbens framgångsrika ekipage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.