Framtidsfrön levererade

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

 Feel good på Hammarö är ett skräddarsytt elevuppdrag i kommunens regi i samarbete med ideella föreningen Framtidsfrön, och ett steg mot att bli Sveriges friskaste kommun. 

Uppdraget ”Kom på en aktivitet som hjälper oss att bli Sveriges friskaste kommun 2030”  skickades ut till årskurs två och fem i båda grundskolorna, och många förslag lämnades in. 

På Mörmoskolan tog sig lärarna an uppgiften genom klassöverskridande faddergrupper.

Bidragen ”Hammarös skräp-plockartävling”och”Hundra-tusenutmaningen” korades som vinnare och prisutdelning skedde under en festlig tillställning i kommunhuset i slutet av maj. Eleverna fick presentera sina bidrag för representanter från Hammarö kommuns KÖA-grupp som leder arbetet mot att bli Sveriges friskaste kommun. 

– Vi planerar och genomför två MåBra-månader varje år, i april och november, och vi blev så glada när vi fick elever att hjälpa till i arbetet. Barnen är ju vår framtid, och att de kan vara med och påverka framtiden och hjälpa till att hålla oss friska är ju fantastiskt, berättar Ulrika Vitalis, chef socialförvaltningen.  

Hundratusenutmaningen går ut på att genom olika utmaningar få ut människor i naturen, röra på sig och skaffa nya vänner. Tillsammans ska hammaröborna röra sig hundra tusen mil under utmaningen är tanken. Det här bidraget togs fram av Enya och Emil i klass 2A, Charisma och Rasmus i 5A och Noah i 5B.

Alice, Clara och Samuel i 5A och Signe och Anton i 2B stod för det andra vinnande bidraget. Deras idé var att alla medborgare i kommunen ska ut och plocka skräp varje söndag under en månad. Kommunen ska då se till att hålla med handskar, påsar och gripklor och de som är med och deltar ska ha chans att vinna fina priser. 

Framtidsfrön arbetar på uppdrag av  Skolverket med att skapa arbetssätt som ökar elevers motivation och drivkraft genom entreprenöriell lärande.

Vid nästa års MåBra-månad i april kommer föhoppningsvis de vinnande bidragen att ingå i programmet för medborgare.

Enya, Clara, Charisma, Signe, Alice, Anton, Samuel, Rasmus, Noah och Emil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.