Friare och högaktuellt uteliv

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Under den tid som pandemin härjade som värst fanns inga stora fester och sammankomster i kalendern. Det var då rätt lugnt för oss på den fronten, men nu stundar nya tider. Kommande valborg är den första storhelg på länge där vi kan umgås igen, och som normalt brukar bli rätt stökig i utomhusmiljön.

Något som vi poliser brukar uppmärksamma under denna tid är många berusade ungdomar och flera som är så påverkade att de inte ens kan ta hand om sig själva. Ofta kommer alkoholen från någon äldre som köpt ut, så kallad langning. Därför vill jag påminna om att det är ett brott att förse personer under 20 år med droger, till exempel alkohol. Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år. Och är brottet klassat som grovt kan det bli upp till fyra år bakom låsta dörrar.

För att få stopp på langning till ungdomar arbetar vi inom polisen med att identifiera och ingripa mot langare. Exempelvis kan det ske genom att vi bedriver spaning mot misstänkta langare efter tips vi fått in. Vi har också spaning runt försäljningsställen och misstänkta bilar där försäljning sker. Vi tar gärna emot tips från allmänheten om personer som säljer alkohol till ungdomar. Ring oss på 114 14 eller tipsa oss på polisen.se.

Polisen arbetar aktivt med att leta efter ungdomar på stan som är under 20 år som är berusade och/eller bär på alkohol. Då arbetar vi ofta med ett så kallat direktförverkande av alkohol, vilket innebär att vi helt sonika häller ut drycken och tar kontakt med föräldrarna. I vissa fall kan även socialtjänsten underrättas. Föräldrarna informeras då om att en anmälan kommer att göras.

Jag tjatar vidare om den skyldighet och ansvar du som förälder har. Se till att barnen inte hamnar i trubbel. Tänk på hur utsatt en riktigt berusad person är och vilka brott de kan utsättas för.

Som avslutning kan jag berätta att jag och några av mina kollegor har haft en praktikant under några dagar. Det är Ann-Björn från Strängnäs som varit med utryckningspoliserna under en helg, och med oss i det mobila poliskontoret i Grums. En trevlig prick, dock lite tystlåten, som nu är på väg någon annanstans ut i världen.

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.