Friska vindar för vindparksföreningen

Vindparken vid Gässlinggrunden har dragits med driftsproblem och ekonomiska bekymmer det senaste året. Men alla verk och ägare är inte lika drabbade.

– Vi lever i högsta välmåga, men produktionen är inte vad den borde vara, säger Leif Abrahamsson, kassör i Vindpark Gässlingen Ekonomisk förening.

Vindpark Vänern, beläget ute på Gässlingegrunden strax utanför Hammarön, består av tio vindkraftverk med olika ägarförhållanden. Nyligen tvingades det kommunala konsortiet att gå in med en mångmiljoninvestering för att reparera växellådorna på sina fyra verk. Den ekonomiska föreningens verk är dock förskonat från allvarligare skador. Problemen som samtliga verk dragits med beror på eftersatt och bristande underhåll av serviceentreprenören WinWind Sverige AB.

– Winwind Sverige AB skötte sig inte utan fick ekonomiska problem och under hösten gick de i konkurs, förklarar Leif Abrahamsson.

Servicen ska nu skötas av nystartade Karlstads Vindservice AB där de fyra serviceteknikerna som tidigare var knutna till WinWind jobbar. Produktionen av elkraft från föreningens verk har haft sina upp- och nedgångar under det gångna året.

– Året började dåligt, det blåste helt enkelt inte så mycket. Sedan slog serviceproblemen igenom vilket gjorde att verket stod still långa perioder. Målet var cirka 1000 kilowattimmar per andel för 2012 och det nådde vi inte upp till.

Under föregående år har föreningen också löst en fråga som dragits i långbänk. Inför bildandet av föreningen erbjöds medlemmarna två ersättningsformer: Antingen direkt via avräkning på elräkningen, knutet till Karlstads Energi, eller i form av en årlig återbäring. Enligt föreningens revisorer överensstämmer dock inte den sistnämnda formen med lagen för ekonomiska föreningar.

– Senaste föreningsstämman beslutade att återbäringsformen ska avvecklas. Det har inneburit att ett mindre antal medlemmar lämnar föreningen, vilket innebär att värdet för cirka 500 andelar ska återbetalas till de utträdande medlemmarna.

– Det blir en betydande kostnad, men det är inget som äventyrar föreningens ekonomi. Och vi räknar med att kunna sälja andelarna vidare, säger Leif Abrahamsson.

Vindkraft

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.