Fullt av gröna fingrar

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

På Gunnarskärsgården bor idag ukrainare som flytt kriget och fått en fristad hos oss på Hammarö. Att fly sitt hemland och allt vad de lämnat kvar där kan inte vara lätt.

Här på Gunnarskärsgården bor ukrainarna i alla fall tillsammans med sina landsmän och kan finna någorlunda tröst och hjälp av varandra.

Någon som varit dessa människor till stor hjälp ända sen de kom hit är Anita Veines som annars arbetar på Fritidsbanken men gör detta på sin fritid. Med Anitas hjälp och hennes stora kontaktnät har hon lyckats få till en trivsam miljö för de boende.

– Det är så lite som var och en av oss kan göra för de här människorna för att de ska få det bättre, säger Anita.

Anita fick frågan från en av de boende om hon visste var man kunde få tag i pallkragar då de ville odla. Hon tog då kontakt med Stora Enso som skänkte ett 20-tal lastpallar. De i sin tur tog kontakt med Lastbilscentralen som hämtade pallarna och levererade dessa till Gunnarskärsgården. Nu saknades bara jord.

– Jag fick tag i chefen för Plantagen i Karlstad som skänkte tre hela pallar med jord, berättar Anita.

Tre pallar med jord är mycket, och nu ställde LBC upp igen med en lastbil som hämtade jorden på Plantagen. Stora Enso kom sedan med en bil med lyftanordning så de kunde lyfta av jorden. Ett fantastiskt samarbete mellan dessa tre aktörer. Anita såg sedan till att det fanns en skottkärra på plats och nu kunde odlingen sätta i gång. Men det saknades fröer och plantor.

– Jag gjorde en efterlysning på Facebook bland mina vänner och frågade om det fanns någon som hade plantor och fröer över, och fick ett enormt gensvar, berättar Anita.

En vän kom med ett 30-tal tomatplantor, någon med paprikor och några skänkte fröer och redskap så det gick otroligt fort för dem att komma i gång. Många av dem har odlat mycket i sitt hemland och det märks att kunskapen är stor. Det fullkomligt exploderar av frodighet i pallkragarna och mycket av grönsakerna har kommit långt när vi är där.

– Jag vet hur viktigt det är för dem att odla sina egna grönsaker. Dessutom får de lite att pyssla med och sätta för händerna, avslutar Anita.

Anita Veines, fyra från vänster, tillsammans med några av de odlingsglada ukrainarna som idag bor på Gunnarskärsgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.