Ge en julklapp till utsatta kvinnor

Malin Lundqvist vill göra en skillnad för utsatta kvinnor och barn i jul. Med projektet Let’s make a difference kommer hon att samla in julklappar till länets kvinnojourer och Alla kvinnors hus för att ge utsatta en guldkant på vardagen.
– Insamlingen pågår mellan den 1 och den 21 december och här på Hammarö kan man lämna in gåvor på Skoghalls Folkets hus, säger hon.

Tanken med Let’s make a difference är att samla julklappar till de utsatta kvinnor och barn som sökt stöd hos kvinnojourer och Alla kvinnors hus. Det man vill ha in är saker som ger en guldkant på tillvaron, alltså inte noppiga gamla tröjor som legat på vinden sedan 80-talet.
– De här kvinnorna och barnen är som du och jag, de har ett normalt liv, men de är i en trasig period just nu, säger Malin. Tänk: Vad skulle jag själv vilja ha och vad skulle mina barn vilja ha. Huvudsyftet är att hjälpa utsatta barn, de har inte valt sin egen situation och de kan inte ens påverka sin tillvaro.
Paketinsamlingen kommer att finnas på fem orter i Värmland: Hammarö, Karlstad, Arvika, Sunne och Säffle och Let’s make a difference vill ha färdiginslagna paket.
– Det ska vara inslaget och märkt om det är till en vuxen eller ett barn och vilken ålder. Om det är kläder så märker man vilken stolek det är och om det är till en pojke eller flicka. Man kan också märka paketet med vilken ort man vill att det ska gå till, vi kommer att dela ut paketen över hela Värmland så att alla kvinnojourer får en skjuts.
Givarna kan också vara säkra på att hundra procent av gåvorna kommer fram.
-Vi får inga pengar, det är bara människor som jobbar ideellt, säger Malin. Bergqvist skor har erbjudit sig att betala underkläder och då fakturerar vi det som faktiskt köps in.

Let’s make a difference är helt och hållet Malins idé och hon hoppas att det så småningom ska bli världsomfattande. Och än så länge växer projektet i en rasande fart.
– Vi har vuxit till Stockholm, Malmö och Ystad, berättar hon. Och nu får vi förhoppningsvis med oss Uddevalla och Göteborg också. Det har gått fort, när hemsidan hade varit uppe i en vecka hade vi 4 500 träffar.
Malin har sedan tidigare velat göra något för utsatta människor och i år fanns plötsligt de fysiska tiden.
– Jag har sagt varje år till mina kompisar: ”Vi gör ett soppkök eller vi gör nånting” och i år så stod jag mellan två jobb och fick tid över. Och sen är jag sån att när jag väl gör något så gör jag det ordentligt.
Framtiden för Let’s make a difference är än så länge oviss, men det ligger en hel del i pipeline.
– Det kommer aldrig att bli ett företag, men det kan bli en stiftelse eller en organisation, säger Malin. Jag har gått i hop med tjejen som driver Tillsammans värmer vi Karlstad. Det är ett projekt där man samlar in kläder till hemlösa och där går det jättebra att lämna in saker till män. Let’s make a difference kommer att köra två gånger per år, ett projekt på vintern och ett på sommaren.
Och hon hoppas på en förändring i samhällsklimatet.
– Jag vill att samhället ska se ut så att vi hjälper varandra, säger hon.
Läs mer om projektet på www.letsmakeadifference.se

One thought on “Ge en julklapp till utsatta kvinnor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.