Gemenskap och hjälp i juletid

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN  

Hammarö församling bjuder in ensamma för att inviga julen, och de vill få hjälp att hjälpa familjer som har det svårt. 

Förutom de vanliga julgudstjänsterna bjuder nu Hammarö församling in till jultrivsel. Dagen innan julafton är ensamma välkomna till Skoghalls kyrka för lite julmat, godsaker, fika, levande musik och lotteri.

– Vi vill inviga julen tillsammans med de som sitter ensamma. Själva juldagarna kan man nog som ensam härda ut ganska bra med hjälp av tv:n, men det kan vara skönt att börja den tillsammans med andra, berättar Regina Piscator, kyrkoherde. 

Tidigare har de anordnat annandagsgröt, men har tänkt om och tror att man som ensam behöver träffas innan julen. 

– När vi tittar på kartläggning av livsvillkoren på Hammarö så är det enskilt största problemet den upplevda ofrivilliga ensamheten. Nu vill vi boosta må brakänslan inför det som annars kan bli en väldigt lång helg för många, berättar diakon Johanna Gerdén. 

Regina och Johanna berättar även nyheten att de i år kommer dela ut julklappar till barn i familjer som har det svårt ekonomiskt. Tidigare år har de delat ut matkassar, men i år kommer man även kunna ansöka om att få en julklapp till sitt barn under 18 år. 

– De senaste fem åren har det varit ungefär tio hushåll som vi hjälpt inför jul, då främst med julmat. I år märker vi ett ökat behov. Fler har det sämre, förmodligen relaterat till pandemin, berättar Johanna. Vi vill med hjälp av lokala företag och enskilda individer kunna ge barn en liten julklapp också, fortsätter hon. 

För att de ska kunna ge träffsäkra julklappar så får familjerna fylla i en ansökan. Där får man ange vad barnet eller barnen önskar sig. Hör av dig till Johanna om du vill veta mer och få en ansökningsblankett. 

– Det finns en jättestor skam kopplad till det här. Det är jättepinsamt att vara den som inte har råd eller vara den som inte får. Man sticker ut väldigt fort om alla andra har märkesskor, och det är skrämmande. Och samtidigt finns det en gräns för hur illa illa är här, vi har inte folk som sover i gränderna eller barn som svälter. Men om man tittar på enskilda hushåll så finns det de som har oerhört knappa resurser, berättar Johanna. 

Om du vill hjälpa till kan du swisha en slant på nummer 123 25 86 451. Ange ordet julklappen.

– Många privatpersoner här på Hammarö har en stor hjälpvilja som vi nu hoppas på till den här insamlingen. Pengarna blir öronmärkta, och skulle vi få mer än vi faktiskt behöver så kommer de sättas på ett julklappskonto och sparas till kommande jular, avslutar Johanna. 

Regina och Johanna inne på Hammars gård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.