Ger guldkant till cancerdrabbade

Text och foto: KRISTINA

Att ett cancerbesked vänder livet helt upp och ned är något hammaröbon Andreas Janliden kan intyga. Nu har han och Christer Johansson engagerati sig i organisationen AjaBajaCancer. 

20 december 2019 åker Andreas Janliden till jobbet som vanligt medan hans fru, mamma till Alfred, åker till vårdcentralen. Alfred som är 3,5 år har haft feber några dagar och prover ska tas. Natten till den 22 december är familjen på väg till Göteborg för att inleda en 25 månader lång behandling mot leukemi. 

– Man kan gnälla hur mycket man vill på sjukvården, men när skiten träffar fläkten så funkar det verkligen, berättar Andreas.

   På barncancercentrum hittade Andreas en lapp med erbjudande om gratis bio och han mailade sitt intresse till den ideella organisationen AjaBaja-Cancer. De kom att bli ett stort stöd för familjen och startskottet för hans engagemang i organisationen.

AjaBajaCancer startades av två mammor som träffades på barnonkologen 2018, med varsitt barn under behandling. Ellinor Stattin och Tove Malm hittade stöd i varandra och insåg att det fanns mycket att förbättra, stöd att ge och vardagsliv att underlätta för drabbade familjer. 

– Barncancerfonden är jättebra, de samlar in pengar till forskning och försöker lösa det stora problemet. Men vi på AjaBajaCancer jobbar för att underlätta vardagen för de som fått det här hemska sjukdomsbeskedet, berättar Andreas.  

Genom organisationen kan familjer med barn som drabbats av cancer få presentkort, matkassar, biocheckar, psykologsamtal och annat som kan hjälpa och ge guldkant på vardagen.
– Om man bortser från det helt uppenbara med cancerbeskedet och allt vad det innebär, så gick
vi, på dagen, från att ha två heltidsinkomster till att få ersättning för vård av sjukt barn. Våra utgifter var ju desamma. Och man har så mycket praktiskt att ta hand om, vilka papper ska fyllas i, vad ska vi säga till syskonen, vem ska kontakta försäkringsbolaget, vilka rättigheter har vi och vilka bidrag finns att söka? AjaBajaCancer blev en otrolig hjälp i vår cancerresa berättar Andreas.

Andreas Janliden började hjälpa till med lite insamlingar och liknande, och valdes sedan in i styrelsen och har nu ansvar för ambassadörerna. Han har även, tillsammans med ambassadören
Rickard Wallin, dragit igång AjaBaja-Kompis. Ett pilotprojekt i Värmland för att stötta cancerdrabbade familjer utifrån deras intressen, som ishockey, bakning, teater eller annat.

I planeringen av en sådan dag ringde Andreas till Christer Johansson, hammaröbo och handlare på ICA MAXI Bergvik, och frågade om han ville sponsra med lite fikabröd. Och Christer var inte sen att hänga på. 

   Andreas berättar om dagen de anordnade för den drabbade familj som hade stort intresse för cross och ishockey. Andreas fick med sig målvaktstränaren Masken från Färjestad, ambassadören Jonas Höglund, AjaBaja-kompisen Jonas Frögren, tidigare hockeyspelaren som numera kör cross, och via länk även Linus Ullmark, målvakt i Boston Bruins. 

– Familjen visste bara att vi skulle ses på en crossbana och att de skulle ha barnets cross med sig. Helt plötsligt kommer bil efter bil, och ut kliver deras idoler. Det var så häftigt att se. Det är en av de bästa dagarna i mitt liv, och kramen jag fick av barnet den dagen kommer jag aldrig glömma. Det var en riktigt mäktig dag, berättar Andreas.

– Wallin och Masken hade med sig klubbor och tröjor, mamman fick presentkort hos en frisör, pappan fick hockeybiljetter och en godisaffär sponsrade med en massa godis, så alla i familjen fick något. Det var så underbart att se hur den lilla killen levde upp, så även föräldrarna och lillebrorsan, berättar Christer Johansson som fick blodad tand. När frågan kom om han kunde tänka sig sitta med i styrelsen tvekade han inte.

Organisationen AjaBajaCancer drivs av ideella krafter och skänkta pengar, och ju mer de får in desto fler familjer kan de såklart hjälpa. De har ett 90-konto vilket innebär att verk-samheten kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Man kan stötta bland annat genom engångsgåvor, bli månadsgivare med valfritt belopp, ge minnesgåvor och ställa upp som volontär.

 – I snitt ett barn om dagen blir drabbat av cancer i Sverige. Och det är ytterligare sex personer i dess absoluta närhet som berörs enormt, så 2 400 personer kämpar med det här på nära håll. Vi hjälper familjer i hela Sverige, men vi vill ju göra så mycket mer, berättar Andreas. 

– Vi behöver hjälp. Man kan till exempel bli företagspartner på olika nivåer. Ta gärna kontakt med oss så hittar vi på något roligt ihop. Vi funderar nu på välgörenhetsgalor, golftävlingar och annat. Helst vill vi ha något kontinuerligt så vi kan känna oss trygga med att kunna fortsätta hjälpa, berättar Christer.

Första året, 2018, hjälpte AjaBajaCancer nio familjer. Hittills i år har 261 familjer fått hjälp. Organisationen fick utmärkelsen Årets medmänniskor 2021 under Svenska Hjältar-galan. 

– Vi vet att vi är på rätt spår, men vi behöver mer hjälp, av-slutar Andreas. 

ajabajacancer.se kan du läsa mer om organisationen och hitta de olika sätt som finns för att stötta dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.