Giftfritt och närodlat på Rosenborg

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

Solen står högt på himlen och det är högsommarvärme den här dagen då vi besöker Rosenborgslannet. Det är en riktig pärla vi har kommit till. Och centralt på ön ligger den också.

Vi kliver rakt in i den lilla självbetjänande butiken. Här står dagens plantor, buketter, trädgårdspynt och annat från trädgården som finns till försäljning för dagen. Runt omkring prunkar det i rabatterna av både blomster och grönsaker. När vi strosar runt ser vi hur kärleken till jorden och det de odlar lyser igenom. Här finns olika typer av odlingsbäddar som till exempel flertalet huglar som är ett gammalt sätt att odla på.

– En hugelbädd byggs upp av en mängd olika slags trädgårdsskräp som till exempel murket trä, grova grenar och stockar som bas, berättar Kim.

Vi tar oss förbi rabatter med personligt utformade staket, skyltar som visar vad som växer och trädgårdspynt som står charmigt utplacerade här och var. Mycket har Malin gjort själv och det gör hela trädgården väldigt personlig. Många kunder kommer hit och strosar runt bara för att skaffa sig inspiration. På vår väg genom trädgården ser vi även några humlebon och i ena kanten av trädgårdslandet står en inlånad bikupa. Här och där syns insektshotell utplacerade.

– Det är viktigt att vi får hit pollinerare och därför har vi många växter som drar till sig humlor och bin, berättar Malin.

Rosenborgslannet drivs av makarna Malin och Kim Myrin och kom till mer eller mindre av en slump.

– Vi är vegetarianer båda två och började odla för att bli självförsörjande på grönsaker. Och jag har tidigare arbetat som kock och det är verkligen en dröm att kunna gå ut i trädgården och plocka färska ingredienser, berättar Kim.

Det unga paret måste ha rejält med gröna fingrar för de fick mer än vad de klarade av att göra av med.

– Vi ställde ut lite örtbuketter och annat vi ville bli av med utanför grinden och lät de som gick förbi ta vad de ville ha gratis, berättar Malin.

Det var en mycket uppskattad gest som väckte idén om att ta hobbyn till en mer professionell verksamhet som de på sikt kan leva av. Och allt gör de ordentligt från grunden. Naturgödsel kommer från en lokal leverantör som även levererar det strå som läggs runt många av plantorna.

Odlarglädjen har ännu inte slagit i taket. Paret har många visioner om hur de vill utveckla sin verksamhet, bland annat väntar de på bygglov för ännu ett växthus. Tomten är stor och planteringarna och odlingsbäddarna blir fler och fler. Bakom garaget finns några rader med pumpor som ska växa till sig inför hösten. Malins skaparglädje och kreativitet ska få utlopp i en drejarverkstad de håller på att göra i ordning i huset, förhoppningsvis redan till hösten. 

– Då kan jag göra krukor och annat pynt som sedan går att sälja i butiken. Tanken är ju att jag ska ha sysselsättning året runt, säger Malin.

De har framtiden för sig. Idéerna verkar inte ta slut och med tanke på sonen Adde som följer oss i spåren verkar framtiden säkrad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.