Glatt gäng sjunger tillsammans

Text och foto: KRISTINA

Hammarö kammarkör har funnits sedan 1978 och består av närmare 30 medlemmar, både kvinnor och män. Närmast står en konsert tillägnat mor.

Kören bildades 1978 av lärare på Hammarlunden. En av grundarna var Ingrid Olsson, men varken hon eller någon av de som fanns med i starten är längre kvar i kören. Många av körens medlemmar är dock aktiva väldigt länge, nuvarande rekord är cirka 40 år.

Det är en blandad kör med två damstämmor (sopran och alt) och två herrstämmor (tenor och bas). Totalt är de närmare 30 medlemmar, i dagsläget 17 damer och 12 herrar.   

Idag är Charlotta Nelsson körledare, efter Peter Kronlöw som hade den rollen i hela 25 år. Charlotta började som körsångare redan 1994 innan hon tog över som körledare 2019.

Kören är inte knuten till någon kyrka eller annan organisation utan är helt fristående. De hyr in sig i Gunnar Turessonsalen på Hammarlunden och övar en gång i veckan. Under sommarlovet tar de paus och drar igång igen lagom tills skolan börjar. Kören brukar ha en till två konserter per termin, där julkonserten är ett stående inslag.  Sedan kan hela eller delar av kören sjunga på privata fester, företagsevent och personalfester. 

– Det skulle vi vilja göra mer av, det är både väldigt roligt och utvecklande för kören, och det ger ett litet tillskott till körkassan, berättar Charlotta.  

Denna vårtermin har de för ovanlighetens skull två större arrangemang. 23 april framförde de fredsverket The Armed Man tillsammans med kören Voicette och Karlstad Orkesterförening i Domkyrkan i Karlstad. Detta fredsverk skrevs av Karl Jenkins och är tillängnat alla offer i Kosovokonflikten, vilket känns högaktuellt med tanke på kriget i Ukraina.
– Denna fredsmässa beskriver krigets fasor men slutar med hopp om fred, berättar Charlotta.  

Söndag 28 maj kan vi gå till Skoghalls kyrka för en morsdagskonsert. Det blir huvudsakligen svensk musik där sångerna kommer varvas med diktläsning.  

Efter denna konsert sätter kören tänderna i höstens projekt, ett program med körsånger ur musikaler. Charlotta jobbar just nu med att sätta repertoaren.

–Jag googlar och beställer hem noter för att se om de fungerar. Det finns solosånger som arrangerats om för att passa körer, och det finns i musikalsånger som från början är skrivna för flerstämmigt, så det finns både och, berättar Charlotta. 

De flesta konserter håller kören på Hammarö, oftast i Skoghalls kyrka, men de har även varit i Gunnar Turessonsalen och i Skoghalls folkets hus. 

– Det beror lite på vad det är för musik. Vi använder ju oftast inte mikrofoner, utan lokalen ska bära klangen. Då finns det inte så många lokaler att välja på här ute, skrattar Charlotta.  

Delar av Hammarö Kammarkör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.