”Golf ska vara roligt” – Vi träffar Birger Kjellstedt

Text och foto: KRISTINA

Hammarö golfklubbs nya tränare Birger Kjellstedt från Åmål växte i princip upp på Forsbacka Golfklubb. Hade skolan i USA där han gick ett år haft fotbollsinriktning hade han säkert varit på en helt annat plats idag.

Birger Kjellstedt växte upp i Åmål och som barn spenderade han mestadelen av sin fritid på Forsbacka Golfklubb. Föräldrarna, brodern och andra släktingar spelade alla golf, och med en mor som arbetade som lärare hade de många sommarveckor tillsammans på klubben. 

– Det var som en ungdomsgård, vi ungar hängde där och badade, käkade glass, spelade golf och lite fotboll, berättar Birger som också höll på med många andra sporter under uppväxten. Han nämner slalom, innebandy, bordtennis, fotboll och ishockey. Att behålla två till tre sporter tror han är viktigt och något han tar med sig in i sin nya roll på Hammarö Golfklubb. 

– Vi i de olika klubbarna får inte se oss som konkurrenter utan behöver samarbeta för att behålla barn och unga i någon form av fritidssysselsättning. De ska inte behöva välja en sport bara, berättar Birger.

Fotbollen var stor i Birgers liv tills han blev 18 år. I två omgångar åkte han över till USA, först gick han high school ett år där det blev inriktning på golf eftersom det inte fanns fotboll just där. Tillbaka hemma i Åmål gick han tredje året på den påbörjade samhällskunskapslinjen innan han sökte till college. Planen var att plugga i USA i fyra år. 

– Jag åkte över igen för att bli riktigt duktig på golf, men jag kom till Jacksonville, Texas och det blev en sorts kulturkrock. Det var inte så mycket ordning och reda, så jag åkte hem redan efter ett år, berättar Birger. 

Som 21-åring tillbaka i Åmål ringde han runt till företag som erbjöd golfresor och fick napp. I sex år arbetade Birger som reseledare för golfresor i Europa. 

– Jag åkte oftast ner till Spanien i januari, efter några veckor drog jag till Italien, Frankrike och vidare uppåt tills jag var hemma i Sverige igen i maj. Sedan spelade jag golf hela somrarna innan jag började jobba igen på vintern, säger Birger som kunde leva det livet tack vare att han bodde kvar hemma hos mor och far. 

   1998 åkte Birger upp till Karlstad golfklubb för att ta lektioner för Henri Reis, och när Birger tröttnade på livet som reseledare ett par år senare ringde Reis upp och erbjöd honom arbete. Och Birger flyttade till Värmland.

– Jag såg det som en fjäder i hatten att få arbeta med någon så duktig, han har ju bland annat tränat självaste Annika Sörenstam, världens bästa damgolfare genom tiderna, berättar Birger.

Fem år arbetade Birger med Henri och Anna Reis samtidigt som han gick utbildningar för att formellt bli golftränare. Birger träffade kärleken i klubbens restaurangkök, och dottern Frida föddes 2004 och Stina kom 2006. 2007 började han arbeta på Hammarö GK, under ett år var han här, sedan följde några år med arbete på olika klubbar innan han landade på hemmaklubben Forsbacka. 

– Det var skoj att komma tillbaka till klubben där allt började. Men det blev ganska flängigt då vi bodde kvar här uppe. Under tre år pendlade jag åtta mil enkel resa. Med arbetstiderna vi har inom det här yrket så funkade det inte att åka tåg. Så bensinkontot drog i väg, och det kändes osäkert att spendera så mycket tid på vägarna. En dag står det ju en älg framför bilen, säger Birger. 

Birger startade eget och hyrde ut sig själv till Sommaro Golf samtidigt som han hade kvar sin anställning på Forsbacka parallellt en tid. Det gick så bra i företaget att han valde att satsa helt på det, och byggde upp en golfstudio på Sommaro för att kunna arbeta under hela året. Under fem-sex år hade han sin bas där och åkte runt till olika klubbar innan han fick uppdrag av Bryngfjordens golfklubb och kunde arbeta halvtid där och resten på Sommaro.  

– Det är så himla roligt med golf. Det är mer ett kall än ett jobb tycker jag. Och det är en ynnest att få arbeta med det man älskar. Men jag hinner inte spela så mycket själv, det är ju nackdelen. Långa dagar på jobbet gör att jag vill se andra omgivningar, så det händer att jag åker till andra golfklubbar för att spela. Det är ju skönt att få bara vara gäst ibland, skrattar Birger.  

   2020 sålde Birger studion till Sommaro Golf och valde att utgå från Bryngfjorden. Han började då även som golflärare på golfgymnasiet där han fortfarande sedan sju år är anställd. 

– Där är jag på förmiddagarna. Jag får följa eleverna under tre års tid och det blir mer helhets-arbete. På en golfklubb blir det ju ganska mycket fokus på golfsving, men där kan jag arbeta med hela personen och gå in på djupet med kost, planering och hela livshjulet. Det är oerhört lärorikt och skoj, berättar Birger.

1 november 2022 började Birger som tränare på Hammarö GK. Först och främst tar han hand om medlemmarna här, men det händer att tidigare kunder från andra klubbar kommer hit för att få lektioner. Utöver privatlektioner erbjuds även gruppträningar. Och tillsammans med Malte Åkesson tar han hand om barn- och ungdomsgrupperna och planerar nu för att erbjuda föräldrar och andra medlemmar ledarutbildning.

– Ska vi behålla idrotten golf så behöver vi hjälp, vi hinner inte ta hand om alla medlemmar själva, berättar Birger.   

Golf ska vara roligt säger Birger, och trycker mycket på att vi behöver bli utbildade. När vi går på lektion så får vi lära oss att slå bollen rent. 

– Kan jag få en golfare att få en ren bollträff så blir det också roligare. Ett allmänt tips är att öva mer på närspelet, alltså putta och chippa, med fokus på bra bollträff, avslutar Birger som ser fram emot säsongen och hälsar alla välkomna till Hammarö GK. 

Närkontakt med en av sina elever.
Den här dagen när HammaröNytt gjorde intervjun med Bertil var det verkligen inget golfväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.