Gunnarskärs antik & kuriosa

Text och foto: KRISTINA

Under många år har ön haft gott om antikviteter, men när Fastbergs och söner flyttade har det minskat betydligt. Men en dos kan man få på Vikingavägen, i Dan Henrikssons garage. Här öppnade han, tillsammans med systersonen Erik Söderström, Gunnarskärs Antik och Kuriosa.

Det hela började med ett stort intresse för antikviteter. 

– Vi har ju alltid åkt runt på antikmarknader, och så slutade det med att man hade alla grejer i lådor som man staplade på hög på lager. Så Dan gjorde i ordning hyllor i ett litet rum runt 2017 och började ställa upp saker till försäljning i stället. Och jag började bära hit grejer också, berättar Erik. 

– Ja, vi började ju köpa till oss själva, men till slut blev det ju för mycket, skrattar Dan. 

   Ju längre tiden gått har de börjat köpa in mer saker för att sälja, och inte till sig själva. Intresset var precis som lagret av saker stort, så de flyttade en vägg och en dörr och fick ett större utrymme. Nu säljer de även saker online och på antik-och militariamässor. 

   Vissa saker är svåra att skiljas från, som till exempel en östtysk månglob som Dan satt ett rejält högt pris på för att få behålla.

Eriks morfar, Dans pappa, var en riktig samlare. Det var mynt- och sedelalbum och porslin bland annat. 

– Och utöver det var han ju en handlare. Det var han som hade Morfars kiosk på Hovlandavägen, och det var faktiskt jag som döpte kiosken, det var ju min morfars kiosk skrattar Erik.

– Han hade även Shop Myran på Vändgatan. När han hade rea var det kö säkert 200 meter. Han köpte in och sålde slumplager bland annat. Och så hade han Pryllagret där Millas skrädderi är idag. Då var det två lokaler, och mamma hade den andra med sina keramikgrejer, berättar Dan. 

Här hittar vi allt möjligt, som plåtburkar, uppstoppade fåglar, hattlådor, antika brödrostar, kaffekannor, tavlor och militära saker från olika epoker. 

– Det militära utbudet har fångat en yngre skara av människor, det är lite roligt. Plåtburkar och näverkorgar är det ofta kvinnor i övre medelåldern som lockas av, och det är ju kul att ha den här mixen, berättar Dan. 

– Syftet med butiken har alltid varit att ha ett utbud som är brett så vi skiljer oss från andra antikaffärer. Här ska alla hitta något de lockas av, berättar Erik. 

Sakerna i butiken är noga utvalda på auktioner, och inte bara i Sverige. Förra året åkte de till Georgien och Armenien på inköp. 

– Före kriget i Ukraina var vi där ett flertal gånger, de hade fantastiska marknader, berättar Dan.

   Det militära sortimentet har Erik samlat på i snart 20 år och skaffat sig ett stort nätverk. Genom kontakter kan han få tag i mycket intressant från stora delar av världen. 

Butiken kommer vara öppen lördagar i sommar, men det kan bli några undantag. Håll koll på deras facebooksida för avvikelser. Men de har även drop in i mån av tid. 

– Det är helt ok, jag bor ju här bredvid så det är bara att höra av sig. Är jag hemma så är det bara roligt, hälsar Dan. 

Den här caviarburken är något alldeles speciellt.
En raritet, en månglob.
Så kan det gå om man inte bromsar i tid. Fast det är inte hela sanningen. Ett kul blickfång som Dan fixat. För humor det har Dan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.