Gunnarskärsgården står redo

Text: KRISTINA  Foto: HAMMARÖ KOMMUN

Ett utflyttat äldreboende har gjorts iordning för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina. Men Migrationsverket har tackat nej till platserna. 

Länsstyrelsen gick imitten av mars ut med förfrågningar till kommunerna om de kunde erbjuda platser för kommande flyktigar från Ukraina. Hammarö kommun svarade ja, och började direkt planera för att ställa iordning den då tomma Gunnarskärsgården. Sängar och husgeråd köptes in, Röda korset och Stora Enso ställde upp med volontärer som skruvade ihop sängar och packade upp husgeråd. Fritidsbanken ordnade insamling av saker som skulle kunna aktivera och underhålla barn. Ett rum på Gunnarskärsgården gjordes iordning, som en liten butik, där barnen skulle få komma och hämta saker.

I slutet av mars meddelade Migrationsverket att akutplatserna inte kommer behövas. Istället har avtal skrivits med olika privata aktörer. Så nu står Gunnarskärsgården fullt utrustad för att kunna ta emot flyktingar, men Migrationsverket har valt att inte skicka hit några. Detta kan dock komma att ändras. 

– Man ville ha akutplatserna på orter som är närmare Migrationsverket där flyktingarna ska registrera sig. De kommer fördela flyktingar mellan Sveriges kommuner så vårt arbete är inte förgäves, berättar Caroline Depui, kommunchef.

Bild från ett våffelkalas på Gunnarskärsgården 2017. Nu står byggnaden tom efter att de boende flyttat till Djupängens äldreboende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.