Gympa för morgonpigga

Varje onsdagsmorgon samlas en grupp på Kilenegården för en timmes intensiv träning. Samt efterföljande frukost.

– Det är bra för både kropp och själ, och framför allt är det trevligt, menar Charles Jansson.

HammaröNytts utsände besöker gympasalen på Kilenegården när ungefär halva passet återstår. Tempot och ljudvolymen med pumpande dansmusik är satt lagomt högt. Med hjälp av stepbrädor, skivstänger och handhållna vikter jobbas det hårt, det syns. Och så vätskepaus, max 30 sekunder, och på igen. Birgitta Kahn som leder dagens pass pitchar upp musiken till smurf-hastighet och uppmanar till jogg på plats med snabba fötter, sedan höga och låga bensparkar. Till sist ska armrörelser med också. Och avslutande snabba fötter med högljudd nedräkning, från snabb puls till vila.

Den sista delen av passet ägnas åt ryggen med olika övningar. Bland annat den beryktade plankan. Med benförflyttningar.

– Eller bara stå still, det bestämmer ni själva, förklarar Birgitta Kahn.

Timmen är till ända. Och dags för den gemensamma frukosten.

– Jag har alltid hållit på med träning, det är ett måste. Jag kan ju inte springa längre på grund av knät, det lade jag av med när jag fyllde 50, berättar Charles Jansson, 67 år fyllda och en av veteranerna inom morgongympan på Hammarö.

– Vi startade för 15-20 år sedan, fast det har givetvis byts ut folk efter hand. Här på Kilengården har vi varit i kanske fem år nu.

En del är pensionärer, andra återkommande deltagare är egna företagare. Och många arbetar inom kommunen. Totalt finns tre gympapass-arrangörer på Kilengården: Friskvården Värmland, Friluftsfrämjandet och B-ACE som organiseras under Hammarö Gymnastikförening. Detta pass körs av B-ACE. En av deltagarna, den avgjort yngsta denna morgon, är 24-åriga Julia Wärme som vanligtvis är instruktör vid de populära Zumbapassen på onsdagskvällarna.

– Morgongympan ger så otroligt mycket, fast jag orkade inte ta ut rörelserna så mycket idag, förklarar hon leende och skyller på träningsvärk från gårdagens träningspass.

Gympa_Kilene_1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.