Håll igång träningen!

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Sommar, semester och lata dagar. Eller? Hur lata ska vi vara? PT-Marie ger här tips på enkla övningar som kan utföras i princip var som helst för att hålla igång träningen även under semestern.

I det här numret hittar du en ny krönikör. Det är personliga tränaren Marie Skanslie som kommer motivera och inspirera oss vad gäller livsstil, kost, träning och hälsa i allmänhet. 

Marie är hammaröbo sedan 2011 och bor på Vidöåsen med sin man, två barn och vovve. Karriären som PT startade i samband med första förlossningen. Akut kejsarsnitt som ledde till att amning inte fungerade och på det en kraftig förlossningsdepression. Hur Marie skulle träna kunde inte sjukvården säga, så Marie fick hitta egna vägar för att komma tillrätta med problemen. 

– Det var då jag bestämde mig. Jag vill göra skillnad för kvinnor före, under och efter förlossning, och fånga upp förlossningsdepressioner, berättar Mari som inte vill att någon ska behöva gå igenom det hon gjort. 

Personlig träning är mer än bara träning för Marie. Det är mycket psykologi. 

– Det heter ju ”personlig” träning av en anledning. Att se individen och bygga förtroende är oerhört viktigt. Hjälpa till att bryta mönster, skapa det som går utifrån individens nivå och få dem att inse att man kan så mycket mer än man tror. Jag är en stöttepelare som pushar och kommer under skinnet på klienten, berättar Marie. 

Maries klienter är allt från nyblivna mammor till muskelbyggare, och hon stöttar med allt från rådgivning till kost.

Marie utbildade sig till Personlig Tränare (PT) via AFPT (Akademien för Personlig Träning) för fyra år sedan och arbetade sedan på SATS. Hon har även gått en speciell utbildning i träning för kvinnor under och efter graviditet, via SAFE Education och kommer inom kort även gå en massageutbildning. I slutet av februari i år sa hon upp sig och startade eget. Själv har Marie förälskat sig i träningsformen Crossfit.

När vi nu har en sådan tillgång så passade vi på att pressa Marie på träningstips som inte kräver gym eller redskap för att kunna hålla igång träning och rörelse var vi än befinner oss. 

 

TÅHÄV: Stå på en bänk eller ett trappsteg med hälarna utanför kanten. Gå upp på tå och sänk hälarna långsamt.  Kör både med raka och lätt böjda ben för att träna alla delar av muskeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARMHÄVNING: Lägg dig på mage med sträckta armar och tåspetsarna (eller knäna) i marken. Spänn mage och rumpa. Böj armbågarna så överkroppen sänks. Pressa upp till startposition.

 

 

 

 

 

 

 

 

KNÄBÖJ: Stå upprätt och spänn magen. Böj båda benen och kom ner i en låg knäböj. Tryck ifrån genom hälarna och gör ett hopp rakt upp. Repetera. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIGGANDE räckhäv: Hitta en bänk eller stång att ligga under. Ta ett grepp med handflatorna och häng med kroppen rak och hälarna i marken. Dra dig upp tills bröstet vidrör stången och sänk dig långsamt tillbaka till raka armar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPPHOPP: Stå med fötterna på höftbredds avstånd. Spänn magen. Andas ut och hoppa eller ta ett kliv upp. Andas in och hoppa ner igen. Byt ben varje repetition om du kliver upp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UTFALL: Stå upprätt och spänn magen. Ta ett stort kliv framåt och böj båda benen så ditt bakre knä nuddar marken. Tryck ifrån med den främre foten för att komma tillbaka upp. Byt ben och repetera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLANKAN: Ställ dig i plankposition på underarmarna med armbågarna rakt under axlarna. Spänn magmusklerna och lyft höfterna så att kroppen är rak. Vill du göra övningen tuffare kan du använda en vikt på ryggen.


 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.