Håll koll på båten och ungdomarna

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Med värmen ökar brottsligheten.  Båtstölderna har redan börjat i Stockholmsområdet.

Under februari ser vi en ökning av tillgreppsbrott (stölder) i Skoghall. Någon bil har stulits, det har anmälts inbrott i en källare och i ett kontor och så har vi de vanliga snatterierna.    

Totalt 28 anmälda tillgreppsbrott mellan 1 februari och 8 mars. Jämfört med samma period förra året är anmälningarna något fler, men framförallt ser vi nu en koncentration kring Skoghall centrum. 

Vi har inlett ett bra samarbete med Trygghetsvandrarna. De gör ett viktigt arbete, framförallt nu när det börjar bli lite varmare ute. Jag uppmanar alla vuxna att röra sig ute och visa ungdomarna att vi finns.  

Båtstölderna har börjat komma igång efter vintern och vi ser en ökning i de östra delarna av landet med fokus runt Stockholmrådet. Det är framförallt utombordsmotorer som blivit tillgripna. Sannolikheten att dessa stölder kommer till våra närområden så småningom skulle jag säga är ganska hög. Jag vill bara lyfta ett varningens finger och uppmana båtägare att vara extra uppmärksamma. Tjuvar passar nämligen ofta på, både i början och i slutet av säsongen, när inte så många människor rör sig i anslutning till båtarna. 

Jag vet att det skrivits tidigare om olika tips men jag tänker ändå nämna några bra saker att ha i åtanke: Båtsamverkan, då båtägare hjälps åt att bevaka varandras båtar. Samma koncept som grannsamverkan i grunden. Märk upp båtmotorn med dold och synlig märkning. Spårsändare har visat sig vara förebyggande. Förankra din båt ordentligt och låst fast den i bryggan. Lås även fast motorn med godkänt lås. Kom ihåg att bra belysning är brottsförebyggande. Var uppmärksam på fordon/personer som uppträder misstänkt och vid pågående brott ring 112.

Själv kommer jag snart rycka bort presenningen från min egen båt för lite förberedelser inför årets fiskesäsong.

TA HAND OM VARANDRA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.