Hammarö basket växer

Text och foto: KRISTINA

När jag anländer till Hammarhallen för att se seniordamerna Hammarö Hurricanes spela, står det redan 44-14. Efter andra perioden.

Hammarö Basket fick ett ordentligt uppsving i samband med pandemin. Alla idrottshallar stängdes och många idrottsföreningar sattes på paus. Men barnen fortsatte att röra sig ute, och basketkorgar finns ju på varenda skolgård. 

– Då körde vi lite event utomhus för att locka, och jag tror vi ökade antalet medlemmar med 60 procent, berättar Linda Knutsson som spelar i damlaget och tränar de yngsta medlemmarna i basketkul. 

I somras satte klubben upp en basketplan med utomhusgolv vid Ålvägen och arrangerade sommarbasket, gratis och fritt för alla.  

– Det var en investering som föreningen gjorde. Det var väldigt populärt och vi fick även besök av föreningar utifrån. Vi kommer göra om detta nu i sommar också, fortsätter Linda. 

Att klubben har en splitterny hall i nybyggda Hammarhallen har också bidragit till det ökade intresset. Förra säsongen var Hammarö Basket den idrottsförening i Hammarö kommun med störst ökning av aktiva idrottsutövare och har idag cirka 280 medlemmar. 

Två barngrupper, fem ungdomslag i seriespel, fem EBC-lag (Easy Basket Challange, barn upp till tio år spelar matcher fyra mot fyra med korgar på låg höjd) med 20–25 i varje och två seniorlag (dam och herr). Utöver detta finns motionsbasket för både ungdomar och vuxna.

– Det känns väldigt bra att få vara medlem och aktiv i en förening som utstrålar så mycket framåtanda och driv, säger Linda som själv blev medlem i föreningen för några år sedan. 

Hammarö Hurricanes är i skrivande stund obesegrade, och kommer antagligen få möjlighet att flytta upp till division två nästa säsong. Två matcher återstår, först borta mot Eskilstuna, sen hemma mot samma lag. Men att hoppa upp en divsion är inte helt självklart. 

– Det blir mycket dyrare, med längre resor till exempel. Och vi är några spelare kort nu för att klara det, berättar Linda som hoppas på att kunna rekrytera inflyttade basketspelare.

Fler matcher och tuffare motstånd är efterlängtat. Dagens match slutade 79-24 till hemmalaget. 

– Det är roligare när det är lite jämnare såklart, som när vi spelar mot Arvika. De är duktiga och har även ett lag i division två. Så nu hoppas jag att vi får in några basketspelare så vi kan gå upp i division två, avslutar Linda. 

Under matchen samlade Hammarö Hurricanes tillsammans med sponsorer, publik och ungdomar i föreningen in strax över 20 000 kronor till Röda Korsets arbete i Ukraina. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.