Hammarö fotoklubb stolt jubilar

Text: ANNIKA  Foto: HAMMARÖ FOTOKLUBB  

Det krävs en del känsla för bilder och motiv för att stå i ett mörkrum timvis och framkalla fotografier om bilderna ska bli bra. Eller riktigt bra kanske vi ska säga.

Det vet många av medlemmarna i Hammarö Fotoklubb som i år firar 60 år som förening. Fingertoppskänslan från mörkrumsarbetet har de tagit med sig när de idag klivit in i den digitala mediavärlden. Det är en utveckling som många av de som fotograferar idag inte har. 

Det finns dokument från 1960 som pekar på att klubben start-ade då men övrig information är knapp. Det sägs att det var en fotoaffär på Skoghall och dess innehavare som tog initiativ tillsammans med facket på bruket att starta Hammarö Fotoklubb. Klubben har satt avtryck i kommunen genom ett stort fotoprojekt där de fotograferade och framkallade bilder från hela Hammarö. Bildspelet finns fortfarande kvar på hembygdsföreningen och klubben har fortfarande kvar många av negativen till dessa bilder. En stor bildskatt att ösa ur.

Tidigare hade klubben en egen lokal där de träffades. 

– I dag när den digitala eran tagit över har klubben fört en något tynande tillvaro vilket är synd. Det har aldrig fotats så mycket som det gör idag och då är det främst våra telefoner som används. Bilderna försvinner med att man byter telefon eller tappar bort den. Men passionen för fotot och känslan i bilden lever kvar hos många så därför lever klubben kvar och man ser nu ett ökat intresse för fotokonsten. I sociala medier har man möjlighet att visa upp sina alster och på Facebook finns åtminstone fem grupper som visar bilder enbart från Hammarö, berättar Dennis Gustavsson, ordförande i Hammarö Fotoklubb.

Föreningen Värmlands Foto har årliga tävlingar där Hammarö Fotoklubb rönt en del framgångar. Just nu hänger några av medlemmarnas prisbelönta bilder på Värmlands Museum. 

Klubben har idag cirka 25 medlemmar som träffas och har interna tävlingar, åker på utflykter, fotar och utvecklar sin hobby. De visar upp bilder på Folkets hus och på ABF:s kontor, bilder de byter ut med jämna mellanrum. 

Bild ur fotoklubbens arkiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.