Hammarö HC 50 år

Text: KRISTINA  Foto: STEFAN ARDELL 

Hammarö Hockeyklubb bildades i september 1972 och 50-årsjubiléet firades med pompa och ståt i mitten av januari. 

Ishockeyn på Hammarö startade redan 1943 som en av de första hockeyklubbarna i Värmland. Skoghalls IF invigde rinken på Lunnevi 1952 då ett förstärkt Skoghalls IF mötte Tre Kronor som låg på träningsläger i Grums inför Olympiska Vinterspelen i Oslo. Spelare som Sven Tumba och
Lasse Björn var på plats. Vilka spelare som var med från Skoghall vet vi inte, men säkert är att Harry Stålhandske stod i mål.

   1963 bildades IFK Skoghall då Skoghalls IF och Vidöns IK slogs samman. Hammarö HC
bildades i september 1972 och första matchen spelades borta mot IFK Kristinehamn. Hammarö HC vann med 6-5. Då vintern 1972 var så mild fick alla matcher spelas på bortaplan, trots detta blev Hammarö HC tvåa i serien efter Munkfors. 

   Ishallen invigdes i december 1979 med en match mellan Färjestad och Dynamo Riga. 

Hammarö HC fyllde alltså 50 år i september förra året, men firandet genomfördes först den 13 januari med ett arrangemang i hockeyarenan. Det bjöds på tårta och de hade ett lotteri
med priser som signerade färjestadsklubbor, målvaktsmasker och landslagshandskar. Enkronasmatchen var kanske höjdpunkten, Hammarös A-lag som låg etta i serien mötte Grums som låg tvåa. Hela 930 personer kom för att fira med klubben. Tyvärr förlorade hemmalaget med 4–5. 

– Redan innan värmningen var läktarna fulla med folk. Det var den nästa högsta publikmängden på en match, berättar Erik Lundell, sponsoransvarig i klubben. Publikrekordet är från 80-talet, då strax över 1 000 personer kom till en match. 

   Till jubileumskvällen kom Emma Murén från Färjestads damlag, Joakim Nygård och Linus Johansson som skrev autografer och tog selfies med barnen.

– De ställde upp till 100 % och var helt fantastiska. De tog sig tid med barnen och pratade med alla, berättar ordförande Per-Erik Sjöqvist nöjt.

Laget som spelade klubbens allra första match i december 1972 var inbjudna till jubiléet. 

– Tio stycken av dem kom, några med färdtjänst. De blev hyllade innan matchstart och det var hur mäktigt som helst, berättar Erik. 

Hammarö HC är en av Värmlands största ishockeyklubbar med sina 456 aktiva medlemmar, de flesta barn och ungdomar. Ishallen delas med konståkningsklubben som erbjuder allt från skridskoskola till tävlingsåkning på elitnivå. 

Delar av laget som spelade klubbens allra första match 1972.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.