Hammarö lärcenter invigt

Text och foto: KRISTINA

Onsdag 25 maj invigdes Hammarö Lärcenter i Hammarö Utbildningscenters (HUC) gamla lokaler. Ett helt statsfinansierat projekt.

Till Lärcenter kan man komma för att få stöttning som vuxenstudent inom Komvux, SFI och Lärvux. Två lärare bemannar lokalen tre dagar i veckan och ser till att studenterna får den stöttning de behöver. Och de som studerar på distans kan komma dit för att göra sina prov och tentor. Men även innan studier kan hjälp erbjudas. 

– Vi kommer erbjuda kortare utbildningar för personer som behöver närma sig studier och träna på hur det är att studera, säger Helene Vendel, utbildningssamordnare Hammarö kommun. 

I lokalerna har det tidigare varit bibliotek. Alla möbler är från tidigare verksamhet i huset. Skärmar, konferensbord, stolar och tavlor. 100 procent återbruk. Projektet är helt finansierat av stads-
bidrag, och nu ska de se om detta är en verksamhet som behövs i kommunen. Syftet är att fler ska komma ut i egen-försörjning via studier.  

Lärcenter erbjuder ämnesstöd, generellt stöd och en lugn och behaglig studiemiljö. De planerar även för språkcafé, tematräffar och kortare utbildningar till exempel i studieteknik. Marcus Svensson är en av lärarna som kommer bemanna lärcenter. 

– Jag är lärare i samhällskunskap, historia och svenska som andraspråk. Jag hoppas jag ska kunna bidra med lite stöd till våra elever, säger Marcus. 

Susanne Erikson har tidigare arbetat på Mörmoskolan, med flyktingar här på Hammarö och många år på en högstadieskola i Norge. 

– Jag är även utbildad civilekonom, så jag kan hjälpa till med lite allt möjligt. Här kan man sätta sig i ett grupprum och stänga om sig också, berättar Susanne. 

Början till Ett bibliotek finns också. Man kan ta med sig en bok hemifrån och ta med sig en annan därifrån. Böckerna som står där nu har personalen själva tagit med sig hemifrån. Några av borden i lokalen är dedikerade till olika personer, bland annat Lillemor Larsson och Lotta Larsson. 

– Vi vill med glimten i ögat lyfta fram olika personer som har betydelse för oss i verksamheten eller som har visat ett specifikt intresse för vår verksamhet. Vi har fortfarande bord i lokalen som väntar på att få en dedikation. Kanske namnet på någon vuxenstuderande som tycker om att komma hit och hittar en favoritplats, avslutar Helene Vendel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.