Hammarö Sveriges tryggaste kommun – igen

Text: Kristina

För femte året i rad hamnar Hammarö kommun överst på listan av trygga kommuner enligt den årliga rapporten från SKR och MSB. 

19 december publicerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) resultatet av årets Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet 2022. 

För femtonde året i rad görs denna rapport som bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), MSB, Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB. 

Antal anmälda våldsbrott ligger relativt oförändrat, på Hammarö anmäldes 2,6 (2,7) våldsbrott per tusen invånare, och Hammarö har därmed än en gång lägst utfall i Sverige.

ANTALET stöld- och tillgreppsbrott har minskat på Hammarö sedan förra rapporten, 18,4 (19,2) per tusen invånare.

Vi hittar även detaljer kring responstid för räddningstjänst och ambulans i statistiken. Från att anrop kommit till 112 till första resurs är på plats på Hammarö tar det i snitt 10,1 minuter för räddningstjänst (medianvärdet är 12,4) och 17,4 minuter för ambulans (medianvärde 17,2). 

Samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare är på Hammarö 5 400 kr. Medianvärdet är 8 400 kr.

Sammanlagt när det gäller personskador, utvecklade bränder i byggnader, våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott (medelvärden för åren 2019-2021) toppar Hammarö listan för femte året i rad och är därmed Sveriges tryggaste kommun för femte året i rad.
– Det är roligt såklart även om jag vet att det inte speglar hela bilden. Men Hammarö är en väldigt lugn och trygg kommun med mycket positiva krafter, både i kommunens regi, bland invånarna och ideella organisationer. Så ser det inte ut i alla kommuner. Ett sådant här resultat kommer inte med automatik, det ligger massor av arbete bakom det. Nu ska vi öka takten för att bli ännu bättre på att förebygga brott, vi kommer inte slappna av. Det finns fortfarande mycket att göra, berättar Anders Von Wachenfeldt, kommunpolis Hammarö. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.