Hammarö tryggast för fjärde året i rad

Text: KRISTINA  Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN

För fjärde året i rad hamnar Hammarö kommun överst på listan av trygga kommuner enligt den årliga rapporten från SKR och MSB. 

29 december publicerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rapporten Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet 2021. Det är fjortonde året i rad rapporten gjorts och den bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), MSB, Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB. 

Varje år dör drygt 3 000 personer i Sverige på grund av olyckor. Nästan 100 000 läggs in på sjukhus och ungefär en halv miljon behandlas av läkare i den specialiserade öppenvården. Antalet döda till följd av olyckor har ökat med cirka tio procent senaste tioårsperioden, men samtidigt har befolkningen ökat i ungefär samma omfattning vilket gör att det procentuellt är relativt oförändrat. På Hammarö ser vi att 10,2 personer per 1 000 invånare varit inskrivna på sjukhus minst ett dygn på grund av olyckor. I den tabellen ligger Knivsta i topp, med endast 5,5 personer. Man har tittat på ett medelvärde under åren 2018-2020.

Under 2020 larmades räddningstjänsterna ut till nästan 11 000 bränder i byggnader i Sverige. I rapporten har de valt att redovisa utvecklade bränder, alltså där det fortfarande brinner när räddningstjänsten anländer eller där branden spridit sig, och det är sammanlagt cirka 4 200 stycken per år i Sverige. Vaxholm toppar listan på lägst utfall per tusen invånare, och Hammarö hamnar där på plats två med 0,14 per tusen invånare. Även här har man tittat på ett medelvärde 2018-2020. 

Antal anmälda våldsbrott ligger totalt relativt oförändrat, och på Hammarö anmäldes 2,7 våldsbrott per tusen invånare, och har därmed lägst utfall i Sverige, medelvärde 2018-2020.

ANTALET stöld- och tillgreppsbrott är på Hammarö oförändrat sedan förra rapporten, 19,2 per tusen invånare, men i Sverige totalt minskade anmälningarna med tre procent jämfört med 2019. Den kommun som har det lägsta utfallet har 10,7 anmälda, och medianen är 27,9.

Vi hittar även detaljer kring responstid för räddningstjänst och ambulans i rapporten. Från att anrop kommit till 112 till första resurs är på plats tar det i snitt 10 minuter för räddningstjänst (medianvärdet är 12,1) och 17,2 minuter för ambulans (medianvärde 17,0) på Hammarö. Och samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare är på Hammarö 5 100 kr. Medianvärdet är 8 300 kr.

Sammanlagt när det gäller personskador, utvecklade bränder i byggnader, våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott (medelvärden för åren 2018-2020) toppar Hammarö listan för fjärde året i rad. 

– Jag är jätteglad över resultatet. Vårt läge, att vi är på en ö, har nog gjort mycket till, vi har ju ingen genomfart. Vi försöker jobba förebyggande med tidiga insater i skolan, och när något händer agerar vi fort. Men det är ju främst hammaröborna som, genom hur vi lever och agerar, bidrar mest till att vi har en så trygg kommun, kommenterar Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande Hammarö kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.